Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zámek za 12 milionů. Stropnickému půjčila na panství maminka

Autor: Ivan D. Hladík - 
13. srpna 2018
05:00

Z politika Matěje Stropnického (34) a jeho partnera, herce Daniela Krejčíka (24), jsou zámečtí páni! Zatím však připomínají squattery. Až na to, že jim sídlo za 12 milionů patří. Chátrající zámek v Osečanech u Sedlčan byl v nabídce za 15 milionů korun. Po dlouhých jednáních cenu srazili. „Oba jsme v mládí provázeli po hradech a zámcích. Když jsme narazili v inzerátech na tenhle objekt, okamžitě jsme po něm zatoužili,“ řekl Blesku Stropnický, syn bývalého ministra obrany a herce Martina Stropnického (61).

Takový balík přesto neměli a úvěr na neobchodovatelné panství od banky nedostali. „Nakonec pomohla půjčkou maminka,“ přiznal Stropnický. 

„Oba jsme prostě chtěli na venkov. Baví nás manuální práce, v domě také rádi sledujeme objevy památkářů, ty chceme zachovat,“ doplnil Krejčík. Ve 2. patře zámku chtějí bydlet, v 1., kde jsou vyšší stropy, v budoucnu plánují pořádat kulturní akce, například letní scénu, a zpřístupnit ho veřejnosti.

Sousedé z nejbližšího okolí nové majitele panství neznají, přesto je vítají. „Je dobře, že zámek někdo chce opravovat, alespoň tu zůstane,“ shodují se. Stejně mluví i starosta obce Pavel Pechač. „Obec je ráda, že má zámek nového majitele, který se o něj bude dobře starat.“ Pro Daniela Krejčíka se stěhováním na venkov prý nic nemění. „Jen budu možná trochu déle dojíždět za hraním,“ řekl. Zato Matěj Stropnický už v podzimních volbách kandidovat nebude. „Vyměním kancelář za práci tady, kromě toho mě čeká studium sociologie,“ uvedl.

Peníze vydělal dědeček Borovec za muzikál Dracula

Zámek, kterému přezdívají „Dráculův“, podle Matěje Stropnického dostali vlastně od jeho dědečka, textaře Zdeňka Borovce (+69). „Byt, z jehož prodeje jsme zámek koupili, pořídila maminka za honoráře z muzikálu Dracula, které získala jako dědictví,“ prozradil Stropnický a dodal: „Máme od ní bezúročnou půjčku, kterou budeme splácet.“ Z čeho budovu v dezolátním stavu chtějí opravit? „Díky tomu, že za komunistů tu byl sklad léčiv, alespoň střecha a zdi jsou v pořádku. Na opravy padnou veškeré úspory a příjmy,“ shodli se oba noví vlastníci.

Video se připravuje ...
Další videa