Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří požár u Kutné hory: Škoda přesáhla 10 milionů! 5 hasičů museli ošetřit záchranáři

Autor: ČTK, lm - 
12. srpna 2018
19:30

V Kutné Hoře zachvátil požár sklad v areálu třídírny odpadů. Hořely například plasty nebo lepenka, z místa požáru stoupal tmavý dým, který byl vidět z mnohakilometrové dálky, například z Kolína, ale i z pražských Kobylis. Hasiči už mají požár pod kontrolou a nyní požár dohašují, což bude trvat až několik hodin. Příčina požáru není známá, předběžně vyčíslená škoda už přesahuje 10 milionů korun. Na zásahu se podílelo asi sto hasičů, pět jich museli zdravotníci ošetřit.

Požár v průmyslovém areálu nahlásil svědek na tísňovou linku kolem 14:30. Velitel hasičů vyhlásil třetí stupeň poplachu ze čtyř možných, s plameny bojovalo více než sto profesionálních i dobrovolných hasičů. Plameny přeskočily také na vedlejší pole, s jeho hašením pomáhal vrtulník se speciálním vakem na vodu.

V bezprostřední blízkosti požáru je několik hal, jednu z nich požár zcela zničil, další se hasičům podařilo uchránit. V jedné z hal je například sklad elektroniky v hodnotě několika milionů korun. I uchráněné haly ale poškodilo sálavé teplo. Později se ukázalo, že uskladněnou elektroniku poškodily zplodiny hoření.

Hasičům po setmění v práci pomáhala osvětlovací technika. Na místo míří speciální těžká technika z Jihlavy, na místo dorazí také hasicí speciál z automobilky Škoda Auto, který disponuje takzvanou lehkou pěnou.

Těžká technika bude rozhrnovat svitky plastů a lepenky, speciál následně bude místo plnit pěnou, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Gabriel. Mělo by to urychlit konečnou likvidaci požáru.

Zdravotničtí záchranáři museli ošetřit pět hasičů, dva z nich převezli do nemocnice. "Zhoršený zdravotní stav byl způsobený převážně přehřátím, u jedné osoby kvůli kolapsu z přehřátí byl nutný transport do nemocnice v Kutné Hoře. Druhá osoba se nadýchala zplodin hoření, také byla převezena do nemocnice," řekla ČTK mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Škodliviny unikající do ovzduší hasiči neměřili, podle Gabriela byly na místě dobré rozptylové podmínky, dým navíc stoupal kolmo vzhůru a vysoko nad město. Požár vypukl na okraji města, historické centrum Kutné Hory tak nebylo ohroženo. Vjezd do areálu je z Čáslavské ulice, v areálu je třídírna odpadů.

Večer mohli lidé z Kutné Hory opět začít větrat. Informaci o tom, že lidem již nehrozí žádné nebezpečí, rozhlašovali po městě strážníci, kteří veřejnost odpoledne informovali také o tom, že by kvůli požáru neměli větrat. Hasiči večer snížili poplachový stupeň z původního třetího na druhý.

K místu zásahu hasičů se snažili dostat lidé z okolních obcí, aby se na požár podívali zblízka. Například starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín) na facebooku vyzval obyvatele, aby do Kutné Hory nejezdili, protože komplikují práci hasičům a blokují silnice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání