Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Romové odsoudili brutální útok na Davida (25) v Dubí! Město dá na koupaliště kamery

Autor: ČTK - 
10. srpna 2018
20:05

Město Dubí na Teplicku dá kvůli úternímu napadení ženy a mladého muže nainstalovat na koupališti kamery. Schválili to radní na páteční mimořádné schůzi. Starosta Petr Pípal také vyjádřil znepokojení z nenávistných příspěvků na sociálních sítích, které útok vyvolal, a z chystané demonstrace extremistické strany. Místní romská komunita útok, v němž figurovali zřejmě Romové z Teplic, odsoudila.

Zbitý mladík se podle médií snažil zklidnit roztržku mezi dvěma ženami, která vznikla kvůli dětem v brouzdališti. Následně ho napadla skupina lidí. Městská rada Dubí dnes proto schválila uvolnění peněz na okamžitou instalaci kamer na koupališti. Také schválila ocenění pro zraněného mladíka za pomoc napadené ženě v podobě peněžitého daru 10.000 korun a chce ho navrhnout na Cenu Michala Velíška za statečnost.

Incident podle starosty způsobila skupina Romů z Teplic, což poškozuje místní romskou komunitu z Dubí a rozděluje společnost. Pípal proto v tiskovém prohlášení zveřejnil také vyjádření Romů z Dubí, kteří se od útoku distancovali.

Video  David se zastal napadené ženy na koupališti. Pak ho zbilo několik mužů  - FTV Prima
Video se připravuje ...

„My, členové romské komunity a obyvatelé města Dubí, odsuzujeme násilný čin, který se stal dne 7. srpna 2018 na koupališti v Dubí,“ uvádějí místní Romové. „Toto nepochopitelné agresivní chování teplických Romů poškozuje nás, Romy žijící na území města Dubí, a narušuje naše vztahy s majoritní společností. Jsme rádi, že žijeme ve městě, kde se s romskou komunitou spolupracuje a komunikuje. Žádáme o důsledné vyšetření celé události a o potrestání viníků,“ píší. Prohlášení podepsala již stovka Romů z Dubí a další podpisy přibývají.

Starosta v tiskovém prohlášení vyjádřil znepokojení nad nenávistnými xenofobními a rasistickými příspěvky, které se po incidentu objevují na sociálních sítích, a také nad plánovanou demonstrací Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Městu se podle něj ve spolupráci se strážníky, státní Agenturou pro sociální začleňování, neziskovými organizacemi nebo školami podařilo v posledních letech výrazně snížit kriminalitu. S místní romskou komunitou je podle starosty město v nepřetržitém kontaktu. „Tím smutným faktem je také paradoxní situace, kdy DSSS svolává své shromáždění do města, na jehož území žádný zásadní konflikt mezi Romy a majoritou není,“ uvedl Pípal.

Tepličtí kriminalisté prověřují okolnosti úterního napadení. Policie už z přečinu výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci obvinila šestadvacetiletou ženu z Teplic, hrozí jí až tři roky odnětí svobody.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání