Vysokými teplotami trpí bezesporu zejména psi. Na rozdíl od lidí se nemohou zchladit prostřednictvím pocení. Často se tak v horku dostávají do situací, kdy jsou na pokraji život ohrožujícího přehřátí organismu. „Ještě vyššímu riziku jsou vystavena brachycefalická plemena psů, tedy psi s krátkým nosem, jako anglický buldok, francouzský buldoček, bostonský teriér nebo mops,“ uvedl Samuel Evinic z pražské veterinární kliniky Metropolevet.

Opalovací krémy a klimatizace

Při dlouho trvajících a vysokých teplotách dokonce podle odborníka není od věci použít u některých psích i kočičích plemen opalovací krém. „Zejména ušní boltce jsou velmi náchylné ke vzniku spálenin. Doporučujeme kvalitní, ideálně dětem určený přípravek, UV faktor 50 a více a jemnou vrstvu dobře vmasírovat do kůže, aby nedošlo k přílišnému olízání,“ prozradil Samuel Evinic, podle kterého jsou na trhu dostupné dokonce speciální opalovací krémy pro psy a kočky.

Opačná je situace u častého přechodu z tepla do zimy, který je spojený zejména s klimatizovanými místnostmi a auty. Takové situace mnozí z nás omarodí, u zvířat tomu tak ale není. „Za svou praxi jsem se s nachlazeným zvířetem vlivem klimatizace nesetkal,“ potvrdil Blesku odborník.

Králíci a mouchy

Majitelé zvířat by měli být při tropických teplotách obezřetní u řady dalších jedinců. Patří mezi ně například králíci, kteří bývají zavření v klecích. Je zapotřebí jim poskytnout dostatek vody a možnost úkrytu ve stínu. Ohrožením pro hlodavce jsou i larvy much. Každý den je nutné zkontrolovat králičí kůži na celém těle, hlavně tělesné záhyby. „Mouchy rády kladou vajíčka do vlhké srsti, kde se líhnou larvy a napadají zapařenou kůži,“ upozornil Evinic.

V ohrožení se mohou ocitnout i doma chovaní ptáci, kteří se mohou během léta ocitnout venku na zahradách nebo balkonech. Také v tomto případě je nutné zajistit dostatek vody a stín.

Zvíře to neodhadne

Veterinář upozorňuje, že ve všech případech je na místě obezřetnost majitelů zvířat, na kterých leží tíha zodpovědnosti. „Pejsek milující aportování nepřestane aportovat, i kdyby mu hrozilo přehřátí. Nepřemýšlí nad možným rizikem, když bude běhat na sluníčku. Proto je zodpovědnost na jeho majiteli, aby mu aktivitu během rizikových teplot reguloval,“ vysvětlil Samuel Evinic.

Péče o mazlíčky během tropů v bodech:

- Ujišťujte se, že zvíře má stále přístup k čerstvé vodě (např. že miska nevyschla).
- Udržujte proudění vzduchu.
- Vyhýbejte se přehnaným aktivitám během horka; platí zejména pro starší psy, pejsky s krátkým nosem nebo ty s onemocněním plic či srdce (taktéž nadšení „aportéři“ a jinak aktivní pejsci).
- Poskytujte svému mazlíčkovi možnost ukrýt se do stínu.
- Sledujte, zdali se nedostavují známky přehřátí, jako výrazně zrychlené dýchání s otevřenou tlamou, neklid a ztráta koordinace pohybů.
- Nikdy nenechávejte žádné zvíře v zavřeném autě (ani na chvíli; i malá chvíle může být příliš dlouhá a může stát zvíře život).
- Ihned vyhledejte veterináře, pokud se nedaří zvíře zchladit.
- Pokud se obáváme, že zvíře jeví známky přehřátí, měli bychom jej vzít do studené, dobře ventilované, místnosti a nabídnout mu vodu k pití, mezitím doporučujeme poradit se s veterinárním lékařem na dalším postupu.

Fotogalerie
7 fotografií