Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD: Státní zaměstnanci berou málo, odláká je i supermarket. Středula rázně volá po přidání

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
10. srpna 2018
13:39

Šéf sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) jednali o zvyšování platů s šéfem odborů Josefem Středulou. Ten se podivoval nad tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) ještě nestanovil termín pro širší jednání o platech. Odbory i ČSSD chtějí plošné navýšení mezd o 10 %, oproti tomu vládní hnutí ANO navrhuje zvýšit platy podle profesí.

Bude to asi tuhý konec prázdnin a vrchol předvolební kampaně. Vláda má do konce září předložit Poslanecké sněmovně ke schválení státní rozpočet na příští rok. Hlasitě se proto opět ozývají odbory, které prosazují zvýšení platů u státních zaměstnanců. A to plošně – všem do tarifů 10 %. V jejich tažení je podporují sociální demokraté. Oba mají ale silného soupeře – šéfku státní kasy Alenu Schillerovou, ale především premiéra Andreje Babiše (ANO).

Sociální demokraté ale budou prý na vládě dělat vše proto, aby se konečná dohoda co nejvíce přiblížila požadavkům odborů. „Pro sociální demokracii je otázka růstu platů ve veřejné sféře klíčovou otázkou,“ zopakoval dnes předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. „Do vládních jednání půjdeme s tím, abychom se přiblížili požadavku odborů, co se týká nárůstu tarifů,“ dodal Hamáček.

Vicepremiér zároveň upozornil, že ministerstvo financí v tuto chvíli navrhuje růst sice o šest procent, ale jen dvě procenta zaručuje nalít do tarifů. Víc by si měli přilepšit učitelé a hůř placené profese. Odbory se s kabinetem v červenci dohodly na tom, že by rozhodnutí o přidání mohlo padnout v polovině srpna. Termín dalšího jednání zatím ale stanoven nebyl. 

„Já si myslím, že bude lépe ten termín najít a s odbory se sejít. Ta druhá varianta by mohla znamenat rozjitření veřejnosti před volbami, a to by se asi dělat nemělo,“ naznačil možné protesty šéf odborové centrály Josef Středula.

Babiš: Plošné navyšování je nesmysl

Premiér Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem shodli na tom, že desetiprocentní navýšení by nebylo adekvátní. A na to si premiér trvá i dnes. „Plošné navyšování platů je nesmyl, řekl jsem to několikrát. Potřebujeme navyšovat nejnižší průměrné platové kategorie. Není možné nadále rozevírat nůžky mezi nejvyššími a nejnižšími průměrnými platy,“ zareagoval na dnešní schůzku mezi šéfem odborů a zástupci ČSSD pro Blesk Zprávy Babiš.

Ministerstvo práce proto mělo za úkol rozpracovat tři varianty na přidání státním zaměstnanců. Všechny tři varianty zahrnují zvýšení sumy na platy učitelů o 15 procent a úpravu jejich tarifů o deset procent. Vláda by pak ostatním zvedla obnos na výdělky o šest procent.

Maláčová: Není možné, aby nám supermarkety odlákávali zaměstnance

Podle propočtů ministerstva práce by tak tarify neučitelským a technickým profesím mohly růst o sedm procent, úředníkům o šest procent a sestrám a lékařům pak o čtyři či pět procent. Ve státní službě by se pevná část platu úředníků mohla zvýšit o šest procent a lékařům posudkové služby o pět procent. Vojáci a policisté by měli mít tarif vyšší o dvě procenta.

„Máme výbornou hospodářskou situaci, – je potřeba, aby to zaměstnanci pocítili na svých výplatách. Není možné, aby nám supermarkety odlákávali zaměstnance,“ argumentuje potřebou zvýšit platy plošně nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Není třeba vyhrožovat, míní premiér

Zda a kdy premiér svolá jednání o platech, neodpověděl. „O rozpočtu rozhoduje Poslanecká sněmovna na návrh vlády, která ho musí schválit do 30. 9. Průměrný plat ve státní správě je vyšší, než v celé ekonomice. Není potřeba vyhrožovat,“ vzkázal Babiš Středulovi na jeho ultimativní požadavky.

Vicepremiér Hamáček a ministryně Maláčová se shodli, že na platy se dá ušetřit také v jednotlivých rezortech. V tuto chvíli jednotliví ministři provádějí audit zaměstnanců, zda jsou skutečně všichni v úřadech potřební.

„Jsme připraveni k úsporám – ne všichni zaměstnanci pracují samozřejmě na 100% - s čím ale nesouhlasím, jsou škrty od stolu – jsme připraveni škrty udělat, ale na základě tvrdých dat,“ tvrdí Hamáček.

Ve veřejných službách a správě loni podle informačního systému ministerstva práce o průměrném výdělku pracovalo přes 634.700 zaměstnanců. Průměrný hrubý plat dosáhl 31.968 korun. Polovina pracovníků vydělávala víc než 29.840 korun hrubého.

reypal ( 14. srpna 2018 09:32 )

Pane,nemůže být dutá hlava,když je u socanů. To se přece vylučuje.Kdyby to byl odborář,tak to asi bylo možné,ale u socanů. Ani omylem.

reypal ( 14. srpna 2018 09:27 )

Dobře,státní zaměstnanci berou málo. kdy začnou něco dělat?Tedy mimo hasičů, policajtů a podobných profesí. Na rozdíl od zaměstnanců řady úřadů si nemohou ani odskočit.A podívejte se třeba do marketu naproti finačáku. V průběhu celého dne vidíte přecházet jednotlivce a celé hloučky pro nákup.U svetříků vydrží i 1/2 hodiny celý hlouček přepracovaných úřednic.A to je u jednoho "modelu".A víte kolik je tam regálů v hadrárně? Ať se omezí výdaje na zbytečné úředníky a bude mít prostředků dost.A kdyby omezila zbytečné papíry a hlášení může snížit osazenstvo zbytečných kanceláří na polovinu.Žádné peníze navíc.A to by nebyl ani zástupce oporných odborářů,aby si nepřisadil.

marmat ( 11. srpna 2018 20:18 )

flesch2z, wili48, dragoun , amaea, SORRY jako vypadly z okna, z role, nebo že ZDENKKA??? To je zoufalá a zamindrakovana partička trollu? Pokud TOHLE dělají ještě zadarmo, tak se musí bezpodmínečně LÉČIT!!!!!!!!!

marmat ( 11. srpna 2018 20:08 )

Ani ochlazení placeným trollum tady NEPOMOHLO!!! To je ale snůška zoufalých výkřiku... S diskuzi TO NEMĚLO NIKDY NIC SPOLEČNÉHO!!!

marmat ( 11. srpna 2018 20:01 )

ZDENEK ví, kdo je marmat, nedělejte, že nejste jeho klon....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa