Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rušení superhrubé mzdy: Ať lidem zůstane víc peněz, volá ODS. Babiš: „Nereálný slib“

Autor: ČTK, simao - 
10. srpna 2018
12:33

Superhrubou mzdu chce zrušit vládní koalice i opozice. Neshodnou se však, co místo ní. ODS přišla s návrhem na 15 % sazby z hrubé mzdy, aby lidem zůstalo víc peněz v peněženkách. Premiér Andrej Babiš (ANO), jehož vláda má v programovém prohlášení tuto sazbu ve výši 19 %, se do ODS pustil, že je její návrh údajně nereálný.

„ODS tradičně, když je v opozici, navrhuje daně snížit, když je ve vládě, daně navyšuje,“ řekl Babiš Novinkám„Návrh ODS je nereálný slib,“ uvedl premiér. Ministryně financí Alena Schillerová pak dodala, že „návrh ODS na 15 % z hrubé mzdy a bez solidárního zvýšení dnes odpovídá rozpočtovému dopadu 75 miliard korun“.

Na to ostatně pro Blesk Zprávy upozornil i ekonom Lukáš Kovanda, který míní: „Jestliže takto citelně snížíme příjem pro státní kasu, měla by ODS vysvětlit, jak tento výpadek nahradí. ODS by měla říct, jestli bude šetřit, bude navyšovat dluh nebo jakým způsobem tento výpadek zalátá.“

ODS: Ideální podmínky pro toto snížení

Argumenty, proč zavést se zrušením superhrubé mzdy sazbu nikoli 19 %, ale jen 15 % z hrubé mzdy, přinesla ODS na svých stránkách, kde upozorňuje, že by se zaměstnanci s platem 30 tisíc měsíčně dostalo navíc 18 360 korun ročně.

„Daňový systém má být jednoduchý a daňové sazby mají být nízké,“ podotkl předseda strany Petr Fiala a dodal: „Tato změna přinese zejména zaměstnancům 7% zvýšení čisté mzdy. ODS tak plní to, co slíbila před volbami. Vzhledem k tomu, že zrušení superhrubé mzdy obsahuje i programové prohlášení obou vlád Andreje Babiše, měla by koalice tento náš návrh podpořit.“ 

Již nyní je ale patrné, že nepodpoří. „Pro takové snížení daně z příjmů jsou optimální podmínky – ekonomika roste, stejně tak příjmy státního rozpočtu. Místo nadměrného utrácení státu tak navrhujeme nechat lidem vydělané peníze v peněženkách a na účtech,“ doplnil Fialu šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Superhrubá mzda měla původně skončit již od příštího roku. Prosazovala to právě ministryně financí Schillerová, ovšem ještě v předchozí menšinové vládě bez důvěry. Záměr poté odvolala kvůli nedostatečné politické podpoře. Pro zrušení superhrubé mzdy je i druhá vládní strana ČSSD.

Vládnímu návrhu na zrušení superhrubé mzdy však kritici vyčítají, že zatímco zaměstnanci by si polepšili jen mírně (dvě až tři stovky měsíčně, ročně do 300 tisíc navíc, jak vypočetli např. Svobodní), změna zdanění by se výrazněji dotkla OSVČ, kterým by se dle dalšího ze záměrů zvýšila sazba daně z příjmů o 4 procentní body. 

marmat ( 11. srpna 2018 15:53 )

ZDENEKK JE TEĎ BELABEL, malytichykomunista, -a s telerancí redakce píše pra.árničky(13.20) a tapetuje (jako zdenek43) jen se od něj práší!!! Tohoto TROLLA platí kdo ???

marmat ( 11. srpna 2018 15:46 )

CO máme těm exemplárním tunelářům věřit....pouze svatouškové Fiala s Němcovou vytvářejí u lidí antipatii v 1.kole ! O amnestii Klause podpořenou premiérem Nečasem ani nemluvě.Opravdu mají nějaké vděčné voliče...prostě VDĚČNÉ !!!

marmat ( 11. srpna 2018 15:40 )

Takoví lidumilové, jako např.Kalousek NEZAPOMNĚLI nikdy na lidi!!! Důchodcům rozeslal jako ministr financí 35,-Kč/měsíční "navýšení"!!!!!!!!!!!!!!!! Denno-denně by se o tomto jeho "PŘÍNOSU" mělo psát.

marmat ( 11. srpna 2018 15:35 )

Chtěl jste být, nebo jste byl VELKYHLUCNYFIZL ??? To nemá ani hlavu, ani patu, co tady vyplodíte.

marmat ( 11. srpna 2018 15:33 )

Ta ubohá a zřetelná drzost ODS "OSLNIT" aspoň trošku voliče...nebo radši VÍC ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa