V místech dnešní Klamovky byly ještě za dob Karla IV. vinice. Od poloviny 18. století se pozemek začal proměňovat v park. V dnešním parku jsou proto k vidění stromy staré více než sto let. Každý zásah je pak pozorně sledovaný místními.

Odborníci a radní Prahy 5 představili nový plán rekonstrukce parku. Hlavním tématem je příprava na budoucí suché roky: „Úvahy o zalévání parku pitnou vodou z vodovodních řadů jsou nereálné. Radnice v dlouhodobém horizontu hodlá jít směrem zadržování dešťové vody,“ vysvětluje zástupce starosty Martin Slabý (ANO).

Cenu ještě neví

Půda kolem stromů se bude provzdušňovat a rozšíří se tzv. zavlažovací vaky. Ty fungují tak, že se umístí kolem kmenů stromů a postupně uvolňují vodu, která je uvnitř. Přibudou i nové keře a květiny odolnější na sucha. V prostranství budou nově k dispozici dřevěná lehátka a opraví se i stávající lavičky. Plán rekonstrukce ani cena ještě není schválená: „Nyní budou radní vyhodnocovat požadavky místních obyvatel,“ vysvětluje mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. 

 

Fotogalerie
13 fotografií