Restaurace zvaná Šlechtovka byla uzavřena v 60. letech minulého století. Před dlouhými 16 lety se začalo znovu jednat o její rekonstrukci. Ta vypukla až loni v červnu a má stát do 100 milionů.

Dnes už má restaurace novou střechu, pokračuje obnova historického jádra, sklepů, opěrné zdi, altánu i přilehlé zahrady Kaštanka. „Té se vrátí i podoba oplocení, jaké měla v 19. století,“ řekla Blesku restaurátorka Daniela Hejretová. „Kaštany samotné pak budou osázeny stejně jako v roce 1852, jen upravíme jejich počet.“ I kandelábrové litinové lampy tu budou hostům svítit jako dříve.

Také vnitřní výzdoba objektu, dílo malíře Jana Jakuba Steinfelse z roku 1689, stropní freska s antickými bohy Apollónem, Venuší, Amorem, Dianou, Merkurem, Jupiterem, Marsem a Saturnem bude rekonstruována. „Malba je poškozena dvěma požáry, a protože byla olejová, zpočátku nebylo jasné, nakolik se ji podaří obnovit. Restaurátor musel skutečně vrstvu po vrstvě prozkoumat,“ řekl Blesku Vladimír Lampa, zástupce zhotovitele rekonstrukce Šlechtovky. „Obnovujeme také grottu – krápníkovou jeskyni s fontánou a bronzovou plastikou Neptuna, umístěnou ve výklenku naproti vchodu,“ řekl.

Vzácné známky?

Probíhající rekonstrukce odhalila posun litinového altánu v Kaštance. Pod ním nalezli restaurátoři dokument, o němž doufali, že upřesní, kdy byl altán přesunut. Tak to ale nebylo. „Ukázalo se, že si tam někdo schoval dokumenty ke světové výstavě známek z roku 1931 a také možná archy známek Modrého Merkura,“ řekla Daniela Hejretová.

V plechové krabici od kinofilmu a v kartonových modrých deskách s nápisem Slovanská pojišťovna akciová spol. v Praze čekaly listiny na své objevení od 27. června 1931. „V bočních kapsách byly přiloženy dva novinové výstřižky s textem vztahujícím se k světové výstavě známek v Haagu a další výstřižek o známce Modrý Merkur. Známky na papírové desce v celofánové fólii byly ale zničeny,“ dodala restaurátorka. Modrý Merkur se dnes nabízí za částky přesahující 100 tisíc korun.