30. výročí pádu železné opony i československé sametové revoluce bude příští rok hlavním tématem slavného knižního veletrhu v Lipsku a jemu předcházejícímu Roku české kultury, v jehož rámci němečtí organizátoři chystají už na letošní říjen koncert v lipské Opeře. A lákají na hvězdnou sestavu účinkujících – Dagmar Peckovou, Martu Jandovou a především Karla Gotta, jehož Němci milují nejen díky šlágrům Biene Maja (Včelka Mája) a Babička. 

Když se to však dozvěděli členové české Asociace spisovatelů, vzkypěla v nich krev a sepsali petici, v němž jim Gottova účast vadí! Proč? Podle všeho mají pochyby o jeho morálních kvalitách a nechtějí, aby bylo jeho jméno spojováno s akcí, která má být oslavou české kultury a jich samotných.

Jenže pak nastala mela i mezi spisovateli, text petice se měnil a na veřejnost se dostaly dvě verze! Třeba komentátorka Lidovek Jana Machalická ve svém sloupku reaguje na velice tvrdou verzi textu, podle níž je prý Gott celoživotní oportunista, synonymum beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu. Petice tím poukazovala na to, že byl zpěvák nejvýraznější tváří Anticharty a byl jedním z prominentů komunistického režimu.

O pár hodin později však byla na stránkách Asociace už jen verze, ve které se o Gottově vystoupení hovoří jen jako symbolicky nešťastném a žádá se jeho bezodkladné stažení z programu. Na facebookové diskuzi se pak členové Asociace začali obviňovat z „gottofilie“ a pohádali se o to, kdo jakou verzi textu podepsal, a začali požadovat vyškrtnutí svého podpisu...

Prostě Rok české kultury očima Asociace českých spisovatelů...

Fotogalerie
27 fotografií