Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Horší hojení ran a výheň v pokojích: Pacienty i zdravotníky trápí vedra, chybí klimatizace

Autor: Zuzana Zelenková - 
13. srpna 2018
05:20

Do Česka se po krátké přestávce znovu vrátí vedra, která trápí i pacienty v nemocnicích. Hůř se jim hojí rány, hrozí jim dehydratace a celkově může teplo pobyt velmi znepříjemnit. Klimatizace v léčebných zařízeních sice bývá, ovšem zdaleka ne na všech pavilonech a odděleních. S horkem bojuje i zdravotnický personál, detaily popsalo pro Blesk Zprávy hned několik sester.

„U nás jsou klimatizované jen místnosti, ve kterých jsou přístroje určené k vyšetřování, nebo operační sály, takže je skoro všude horko. V těchto vedrech musíme dbát na pitný režim pacientů i nás, práci to celkově komplikuje,“ posteskla si sestřička Jana K., která pracuje v jedné středočeské nemocnici, pro Blesk Zprávy.

Že klimatizace opravdu není zdaleka všude, potvrzují i další nemocnice. „Na pavilonech, kde jsou akutní příjmy či JIP, klimatizaci většinou máme. Není ale například na některých lůžkových odděleních, v čekárnách nebo prostorách pro personál. Všude tam, kde klimatizace není, se snažíme teplotu snižovat pomocí větráků a vnitřních či venkovních žaluzií,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura.

Větráky, stínění i voda zdarma

Zajímavý případ je Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Jde o zařízení pavilónového typu, založena byla Františkem Josefem I. v roce 1901. Stavebně technické podmínky se v jednotlivých budovách liší, zejména podle jejich stáří, liší se zde tedy i teplota.

Poněkud paradoxně jsou vůči horku méně odolné budovy novější ze 70. a 80. let, kde je více skla a kovu. Klimatizována je u nás jen část prostor - zejména operační sály, technologie – například CT. Pacientské pokoje a společné prostory minimálně,“ popsala mluvčí Vinohradské nemocnice Hana Vránová.

Zdravotní sestry podle ní pacientům ve velké míře a často nabízejí tekutiny, jako jsou voda, vlažný čaj nebo šťáva. K tomu hlídají a zapisují jejich opravdový příjem tekutin. „Personál se snaží ochlazovat prostředí pro pacienty pomocí větráků, zastíněním, vhodným větráním. Pokud pacient nepřijímá tekutiny v dostatečné míře, doplňují se na doporučení lékaře infuzemi. V ambulancích je k dispozici pro veřejnost pitná voda celoročně a voda v barelech zdarma,“ dodala mluvčí. 

To v Ikemu mají skoro všechny prostory klimatizované. A dokonce hlídají pacienty, aby si nevyrazili na procházku na sluníčko. „Vzhledem k výstraze nejvyššího stupně biometeorologické zátěže, dohlíží náš zdravotnický personál na všechny pacienty, aby důsledně dodržovali pitný režim, omezili fyzickou zátěž a nepobývali během vycházek na přímém slunci,“ popsala situaci v Ikemu jeho mluvčí Šárka Nevoralová.

Sestry: Zdržují nás sprchy i chození na WC

O moc příjemnější to ale nemají ani sestřičky z domácí péče, které dochází za pacienty k nim domů.

„Musíme víc dohlížet na pitný režim, celkově je to složité. Dáváme sestřičkám s sebou minerálky. Ty sestry, které jezdí autem, mají klimatizaci, ostatní to musejí vydržet, začínají dříve ráno. Zatím nám žádná sestřička neodpadla, ale někteří pacienti končí v nemocnici. To jsou ti, které máme jen párkrát v týdnu a nemají rodinu,“ popsala situaci pro Blesk Zprávy Ludmila Kondelíková z Asociace domácí péče.

U komfortu klientů podle ní hodně záleží na tom, jestli bydlí v domě nebo v bytě a o jaký typ bytu se jedná. „Radíme jim mokrá prostěradla, zaclonit okna prostěradlem, hodně pít, častěji se koupat,“ dodala.

Teplo komplikuje práci ale i z jiných hledisek. „Realita je taková, že zažíváme maximální vypětí v extrémních teplotách, v profesi, která vyžaduje empatii a profesionalitu při jednání s pacienty i maximální soustředění při řízení v provozu na silnicích,“ nastínila Václava Procházková z Domácí péče Tachov.

Vypočetla také, kolik času zabere sprcha, převlékání, nebo močení. „Tři litry tekutin, které se doporučují, znamenají močení asi desetkrát za den. To ukrojí z pracovní doby asi hodinu a čtyřicet minut,“ popsala sestra s tím, že je to přesně něco, co výrazně zdržuje jejich práci.

Procházková dále zmínila, že se sestřička musí alespoň dvakrát denně osprchovat a převléknout, což jí sebere další drahocenný čas (asi hodinu, pozn.red.), který by jinak trávila se svými pacienty. 

sores ( 13. srpna 2018 09:58 )

Tak ať jí politici koupí z našich vydělaných peněz, odevzdáváme víc než dost státu.Jsou i přenosné klimatizace. Problémy se v Česku neřeší!!!

Zobrazit celou diskusi