„Jelikož je letošní léto opravdu horké, bylo nutné tomu zálivku uzpůsobit, a to jak na venkovních expozicích, tak i ve skleníku Fata Morgana, kde je navíc nezbytná i dobrá ventilace,“ vysvětlila mluvčí botanické zahrady Klára Hrdá. Květiny se proto musí zalévat pochopitelně častěji. Na druhou stranu, najdou se i ty rostliny, kterým vysoké teploty nevadí.

Léto – ideální čas

Zatímco mnoho rostlin ve veřejném prostoru hlavního města doslova trpí nedostatkem vody, v botanické zahradě jsou k nalezení ty rostliny, pro které jsou současná parna „to pravé ořechové“. „S vysokými teplotami se dobře vyrovnávají rostliny, které v podobných podmínkách rostou i ve své domovině,“ uvedla mluvčí. Narážela tím především na středomořské rostliny, sukulenty a kaktusy.

V létě zaléváme přibližně dvakrát častěji než obvykle,“ vysvětlil Petr Hanzelka, který je v botanické zahradě kurátorem trvalek a okrasných trav. „Jinak se to odvíjí dle druhů a konkrétního stanoviště. Suchotolerantnější druhy na expozici Středozemí a Severoamerické polopouště zaléváme jinak kupříkladu minimálně.“

Spotřeba vody je vyšší

Ne každá rostlina horka a sucha vítá. I v Botanické zahradě hl. m. Prahy přes letošní léto abnormálně vzrostla spotřeba vody. „Obecně lze říci, že v suchu a horku je zálivka vyšší,“ upřesnila Hrdá. Zaměstnanci botanické zahrady se však rostlinám snaží zpříjemnit existenci i třeba častějším stíněním. „Stíníme zejména drobné dřeviny. Pomáhá to snižovat teplotu a brání odparu vody.“ Krom stínění pak probíhá i tzv. mulčování, které odizoluje půdu kolem dané rostliny například od plevele, díky čemuž je půda déle vlhčí a voda se hlavně dostane k té rostlině, ke které má.

Spotřeba vody je přes léto logicky vyšší. Platí to i u zalévání květin v botanické zahradě. (ilustrační foto)
Autor: Mountfield, scom

Ve sbírce užitkových rostlin mírného pásma jsme závlahu navýšili z obvyklých dvou týdenních dávek na tři,“ vysvětlila Jarmila Skružná, vedoucí oddělení ekobotaniky a prezentace botaniky zahrady. Horka rostliny především hodně oslabují. Díky tomu roste riziko, že je záhy napadne nějaký škůdce nebo onemocnění. Problémy tak rostliny mohou mít i do budoucnosti, nejen nyní.

Současná horka podle odborníků ovlivní nejen současnost ale i budoucnost vývinu nejrůznějších rostlin. „U některých druhů trvalek kvetoucích na podzim je cca o 3-4 týdny urychlená vegetace,“ vysvětlil Hanzelka. Nakvétat už totiž začínají nyní, i když by měly mít ještě zhruba měsíc „odpočinku“.

Jen ať prší!

V souvislosti s vyprahlou půdou se často hovoří o tom, jak následně přijímá náhlý poryv dešťů. Podle kurátora tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy Jana Ponerta je ale jedině dobře, když rostliny zaléváme na vlastní zahrádce pravidelně, a když dojde na déšť, ku škodě to rozhodně není. Za tohoto počasí jim jedině prospěje.

Každý déšť se počítá. Rostliny venku vodu potřebují,“ vysvětlil. „Na stromech a některých bylinách je vidět, jak po dešti narovnaly zvadlé listy. Půda je ale proschlá do hloubky, takže voda patrně zase brzy dojde.“ Z toho důvodu lze vyvodit, že čím více vody, tím více se pak v půdě udrží. Možná ne na dlouho, ale při pravidelném zalévání to rostliny bezesporu ocení.

Fotogalerie
11 fotografií