Roberta Vana nepřilákala do kampaně jeho osobní zkušenost, kdy by se nemohl oženit. „Mám americké občanství. Takže kdybych chtěl, tak se můžu vzít v Las Vegas za jednu minutu,“ smál se fotograf. „I když nevím, jak to je pak s právy tady v Česku. Registrace je sice super, ale jediné, co jsem si kdy registroval, byla televize. Nejsou tam stejná práva, to mi připadá ponižující,“ vysvětluje Vano, že tímto bojuje za rovnoprávnost všech lidí v Česku.

»Nemám rád bezpráví«

Vždy když je někde nějaké bezpráví, tak mě to štve a když můžu pomoct, tak pomůžu. Pro mě jsou důležitý hlavně ty děti, že nemají stejná práva,“ doplňuje. Organizace Jsme fér ho před nějakou dobou oslovila a ani na okamžik neváhal. „Vždyť já ani nic jiného než fotografii neumím. Můj děda říkával, že když máš to štěstí, že se uživíš tím, co tě baví, tak máš pak třetinu vrátit zpátky. Je to jako ten zahradník, který musí třetinu vrátit do země, aby měl úrodu. Tak ta výstava je to moje vracení za to, že můžu dělat to, co mám rád.“

Putovní výstavu světově uznávaného fotografa Roberta Vana můžete zhlédnout do 19. srpna v Praze na hlaváku.
Autor: Eva Fornálová

Skrze kampaň jezdil do měst a vesnic, aby zachytil nejrůznější rodiny gayů a leseb, aby ukázal, že jiná orientace nedělá z člověka někoho méněcenného, že jsou stejní jako každý jiný. Mezi příběhy, kterými jsou fotografie doplněny, se pak lidé dočítají příběhy neslyšících gayů, kteří vychovávají dcerku, nebo lesbiček, které obě pomáhají lidem – jedna autistům, druhá při operacích na chirurgii. V Praze na hlavním nádraží bude k vidění až do 19. srpna, poté zase poputuje o stanici dál do jiného města.

Rodina je důležitá, bez rozdílu

Ty příběhy byly úžasné. Hlavně bylo znát, jak je důležité mít v životě rodinu. Když vlčice v Římě mohla vychovat Romula a Rema, tak jsem si jist, že i dvě holky nebo dva kluci vychovají láskyplně dítě. Tady u nás se ale neřeší důležité věci. V televizi se baví o tom, kdy se zas postaví nový kus dálnice, ale důležité věci se neřeší, a to mě štve,“ říká Vano.

»Věřím v pokrok!«

Sám doufá, že se povede touto kampaní oslovit poslance, kteří mohou ovlivnit životy řady rodin. „Na Coca Colu jsme čekali 100 let, na Marlboro taky. Myslím, že to musí přijít, musíme jít dál. Vím, že to přijde, ta generace nová to ponese. Mám naději, že to bude brzo,“ dodává s optimismem v hlase. Změnu můžete podpořit i vy. Na stránce Jsme fér se dozvíte více o tom, jak apelovat na poslance.

V současnosti se gayové a lesby mohou pouze registrovat. Nejenom že si takto připadají jako věci, ale zároveň přichází o řadu práv. Nemohou si osvojit dítě svého partnera, nemohou si společně osvojit dítě z ústavu, ani se stát společně pěstouny. Zatímco v manželství automaticky vzniká společné jmění manželů, registrovaní partneři jsou jen podíloví spoluvlastníci, kdy neexistuje žádná úprava o vypořádání majetku v případě rozpadu vztahu. Svatba je také ošetřena tak, že neprobíhá v tradičním duchu. Další rozdíly se dočtete tady.

Fotogalerie
13 fotografií