Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Martin, Kamil a Patrik přiletí domů. Mohlo padlé vojáky zachránit zakleknutí?

Autor: Jakub Kopřiva, Tomáš Belica - 
8. srpna 2018
05:00

V uličce se vynořila postava, kolega zaujal pozici, následoval výbuch a pak už jen tma. Tak zřejmě vypadaly poslední okamžiky tří českých vojáků, kteří v neděli padli v Afghánistánu. Osudným se jim stal terén a nejspíš i to, že už nestihli zakleknout… Jejich ostatky přiletí ve středu odpoledne do Prahy a čeká je akt, na kterém nebudou chybět ani prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Mělo se jednat o běžnou patrolu v městě Čárikár asi osm kilometrů vzdáleného od vojenské základny Bagrám, kde rotný Martin Marcin (†36) i desátníci Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) sloužili.

Kritického dne vyrazili na hlídku ještě s dvěma afghánskými vojáky a jedním Američanem. Aby mohli prozkoumat úzkou ulici, vystoupili muži se zbraní z auta a právě to se jim stalo osudným. První šel Afghánec, po něm tři Češi. A záda jim kryli další Afghánec a Američan.

Neměli šanci?

Naproti patrole vyšel Talibánec, kterému bylo podle amerického tisku 18 let, a odpálil se. Afghánský voják zaklekl, což mu nejspíš zachránilo život, tři Češi ale zareagovat nestihli. Tlaková vlna, která je zasáhla, byla podle svědků tak silná, že bourala okolní zdi.

Na místo tragédie vyrazily čtyři vrtulníky, dva záchranářské a dva na zajištění bezpečnosti. Martin, Kamil a Patrik zemřeli na místě, zbylých tří vojáků s těžkými zraněními se okamžitě ujali zdravotníci.

Vše natáčel dron

Záběry ze sebevražedného útoku zachytil na kameru bezpilotní letoun Scaneagle, jak prozradil generálmajor Jiří Verner (56). „Máme zvukové záznamy, máme videozáznamy i výpovědi od svědků,“ pronesl.

Vojáci vždycky používají k průzkumu vzdušné prostředky, proto je útok natočený. „Chybu neudělali, jsem přesvědčen na základě současných poznatků, že v dané situaci bohužel nebylo vyhnutí,“ řekl Verner v ČT.

Dorazí Zeman i gripeny

Speciál s ostatky padlých vojáků přiletí ve středu na ruzyňské letiště. Letadlo by mělo dosednout na ranvej v 16:15 a na jeho návrat budou od českých hranic dohlížet gripeny.

Přivítat mrtvé hrdiny by měli prezident Miloš Zeman (73), premiér Andrej Babiš (63, ANO), který kvůli aktu přerušil dovolenou stejně jako ministr obrany Lubomír Metnar (50, za ANO). Pietě by také měly přihlížet rodiny padlých.

Rakve – při poslední podobné události zabalené do státní vlajky – vynese z letadla čestná stráž a umístí je na tři katafalky. Přítomna bude i vojenská kapela, která zahraje smuteční hudbu. Promluví pouze armádní kaplan, Zeman ani další politici by mít proslov neměli.

Na závěr zazní hymna a poté čestná stráž odnese rakve do připravených pohřebních vozů. Lidé jim budou moci vzdát hold při cestě ke generálnímu štábu na Vítězném náměstí.

Uctí je sirény

Památku mužů ve zbrani uctí ve středu v pravé poledne sirény po celé republice. Ty by se měly rozeznít na 140 sekund. „Rozhodl jsem o celostátním symbolickém uctění památky tří vojáků zabitých v Afghánistánu, kteří položili své životy v boji proti terorismu,“ uvedl na sociální síti premiér Andrej Babiš.