„Na Vinohradech mají všichni prázdniny, že se na Facebooku ani na webových stránkách nezmínili o tom, že jim zemřel přední herec? Ostuda!“ napsal v pondělí dopoledne v diskusi na internetu jeden z fanoušků. Když se deník Aha! dotazoval, proč se ke smrti dlouholetého člena doteď nikdo nevyjádřil, mluvčí divadla nereagovala.

Kolegové a příznivci Ilji Racka, který prohrál boj s rakovinou prostaty, vyčkávali od čtvrtka na informaci, kdy bude pohřeb. „Dohodli jsme se na rozloučení v kruhu rodinném,“ napsal v SMS deníku Aha! hercův syn Ilja Racek ml. (68). Podle našich informací by k soukromému pohřbu mělo dojít do konce tohoto týdne v Praze.

V letech 1966 až 1990 byl Ilja Racek členem Divadla na Vinohradech a poté jeho stálým hostem. Hrál např. ve Strindbergově Královně Kristýně, Williamsově Noci s leguánem, O’Neillově Měsíci pro smolaře. Sám si cenil rolí Doktora ze Steinbeckovy Grandlehárny a Savického v Pavlíčkově dramatizaci Babelových próz Nanebevstoupení Sašky Krista. Byl také Grayem v Hubačově dramatizaci románu Král Krysa, Králem v Hamletovi, rytířem Čelakovským v Klicperově Hadriánovi z Římsů, Wolandem v dramatizaci Bulgakovova románu Mistr a Markétka či Colasem v Kohoutově Králi Colasovi Kolikátém. Naposledy nastudoval roli sluhy Firse v Čechovově Višňovém sadu či Kustoda v adaptaci Felliniho filmu Zkouška orchestru.

Fotogalerie
5 fotografií