Při tiskové konferenci festivalu Letní Letná prozradil ředitel festivalu Jiří Turek, že se v novém cirkusu objeví i zvířata. Přitom je obecně známé, že nový cirkus se od toho klasického odlišuje tím, že se představení objevují pouze lidé. „Už nám píšou i naštvaní ochránci zvířat. My to ale jako krok zpět nevnímáme,“ stojí si za svým Turek.

»Nejsem proti drezuře«

Proti klasickým cirkusům nic nemám. Někde může to týrání nastat, neříkám, že ne. Ale když se dnes podíváte na kdejakou bio-farmu a vidíte tam ty vyhublé koně... To bychom mohli polemizovat o všem. Jakékoli týrání  je špatně a musí se potírat, ale nemusí se brát šmahem všechno.... Všichni už se narodili v zajetí a nějaké vypouštění je nesmysl,“ hájil rozhodnutí vnést do Letní Letné představení s drezurou koní a andulek.

Sám si nemyslí, že by tím byl špatným vzorem další generaci. „Nemyslím si, že by si všichni teď začali pořizovat koně, aby udělali skvělé představení. Ale ve Francii znám několik dalších společností, které jsou ohromné. Nejslavnější francouzský cirkus Zingaro má stálou scénu a je to postavené jen na drezuře a je to úžasné,“ prozradil Turek.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se na krátký sestřih z vystoupení Eva Fornálová

Zahájení bez zvířat

Zvířata ale budou opravdu jen součástí jednoho představení. „V zahajovacím večeru zvířata samozřejmě nemáme. Jen dva koně budou součástí představení francouzské skupiny Baro d´Evel,“ sdělil ředitel festivalu.

Ve středu 15. srpna jako každý ročník nebude chybět velkolepá zahajovací show, která je jediným představením, které je zcela zdarma. Před zraky diváků se představí 36 umělců - akrobatů, hudebníků a žonglérů. „Bude to taková pohádka o tom, že se každý můžeme v jiné zemi cítit cizincem,“ prozrazuje cirkusák Daniel Gulko, který představení režíroval. Pod názvem De Nova Stella, který nese zahájení, se ukrývá hvězda. Celý večer bude inspirován dílem astronoma Tycha de Braha. 

A jelikož je o zahájení vždy obrovský zájem, bude mít opakování hned následující večer - 16. srpna. Ochutnávku si můžete prohlédnout tady. Celý program pak objevíte na oficiálních stránkách Letní Letné.

Podívejte se, jak to vypadalo při zahájení loni:

Fotogalerie
26 fotografií