Instalace Flooded Modernity je jedním z deseti uměleckých děl vystavovaných na festivalu Floating Art na Vejle Fjord, umělecké a architektonické akce pořádané Muzeem Vejle v Dánsku. Velkoplošný model zde "potopil" architekt Asmund Havsteen-Mikkelsen jako symbol toho, jak jsou hodnoty moderní společnosti zaplaveny technologiemi.

Model je replika 1: 1 rohu slavné Villa Savoye. Částečně je ponořená pod vodu, takže budí zdání, jako by se zde potopila reálná stavba. Konstrukce je vyrobena z bílého dřeva a překližky s okny z plexiskla a bloků z pěnového polystyrenu, který brání tomu, aby se stavba potopila zcela.

Festival se koná do 2. září 2018. Instalace o hmotnosti 5 000 kilogramů poté bude odvedena zpět do přístaviště a demontována.

Fotogalerie
6 fotografií

Villa Savoye

Švýcarsko-francouzský architekt Le Corbusier založil modernistické hnutí v architektuře a Villa Savoye je jednou z jeho nejslavnějších prací. Postavena byla v Poissy ve Francii v roce 1931 jako projev puristických ideálů, které odmítly zbytečnou ornamentaci ve prospěch čistých bílých linií a interiérů s otevřeným prostorem. Sám architekt Le Corbusier se utopil ve Středozemním moři u jižního pobřeží Francie v roce 1965.