Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

To jsou oni: Martin, Kamil a Patrik. Armáda ukázala tváře zabitých českých vojáků

Autor: vei/ČTK - 
6. srpna 2018
08:14

Armáda České republiky odtajnila tváře trojice českých vojáků, které v neděli zabil poblíž základny Bagrám v afghánské provincii Parwan sebevražedný atentátník. Přímo na základně už se s nimi rozloučili také ostatní kolegové. Ostatky padlých přepraví armáda zpět do České republiky ve středu odpoledne.

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Spojenecká vojska a především česká armáda se vyrovnávají se ztrátou tří mužů. Rotný Martin Marcin (†36), desátník Kamil Beneš (†28) a desátník Patrik Štěpánek (†25) zemřeli bezprostředně po sebevražedném útoku.

Všichni tři byli příslušníky 42. mechanizovaného praporu z Tábora. Jako první se o jejich smrti dozvěděly jejich rodiny, kterým armáda poskytla vojenské psychology i kaplany.

S padlými muži se rozloučila nastoupená jednotka přímo na základně v Bagrámu v provincii Parwan. Vystavené tu byly jejich fotografie, helmy i zbraně a odznaky.

Armáda už chystá převoz jejich těch zpět do České republiky. Letadlo by mělo přistát na vojenském letišti v pražských Kbelích ve středu odpoledne. Všem by se mělo dostat státních poct – na letiště dorazí vrchní velitel ozbrojených sil a prezident ČR v jedné osobě – Miloš Zeman.

„Tragická smrt tří našich vojáků mě velmi zasáhla. Všem rodinám a blízkým chci vyjádřit svou hlubokou soustrast,“ uvedl k události ministr obrany Lubomír Metnar. Ministr je podle armádního webu v telefonickém kontaktu s předsedou vlády Andrejem Babišem i velením Armády ČR.

Video  „Výbuch byl fatální.“ Generálmajor popsal útok na české vojáky, kteří zemřeli v Afghánistánu  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Zpráva o úmrtí vojáků je vždy ta nejhorší, velmi mě to zasáhlo. V mých očích jsou to hrdinové, kteří se za hranicemi České republiky podíleli na boji proti terorismu. Celá země by na ně měla být hrdá. Upřímnou soustrast rodinám, příbuzným a kamarádům,“ sdělil náčelník Generálního štábu armády České republiky generálporučík Aleš Opata.