Od 1. srpna se na vstupech do Letenských sadů objevují nové dodatkové tabule, které informují o zákazu vjezdu jízdních kol, které jsou širší než 1,2 metru. Jde o cílené omezení pivních kol, které do sadů zajíždějí s opilými turisty a svou jízdou, hlukem a hlasitou hudbou obtěžují zdejší návštěvníky a obyvatele.

Jsou to teprve dva dny od zavedení tohoto opatření, provozovatelé těchto vozítek si s tím ale hlavu nelámou. Letenskými sady jezdí dál, jak dokládá pořízené video z dnešního poledne. Ještě v ranních hodinách však tisková mluvčí městské policie Irena Seifertová Blesku sdělila, že se dosud žádné hlídce nepodařilo zjistit porušování tohoto omezení ze strany provozovatelů pivních kol.

„Obecně mají strážníci ze zákona povinnost dohlížet na respektování platných dopravních značek a v případě, že odhalí případná přestupková jednání, je v rámci svých kompetencí řešit. Lokalita Letenských sadů s ohledem na vysokou návštěvnost patří mezi místa, která strážníci v rámci svých denních povinností kontrolují dlouhodobě. Vedle dalších úkolů mají samozřejmě za povinnost i dohled nad dodržováním dopravního režimu v této lokalitě,“ uvedla Irena Seifertová.

Proč omezení nezavedou v centru?

Porušování pravidel je jedna věc, ale proč nedojde k zavedení stejného opatření v pražském centru? Dopravní expert Robert Vacek varuje před tím, že je zapotřebí vše pečlivě zvážit. V Letenských sadech se jezdci pohybují po účelových komunikacích a cyklostezkách, kde se omezení uvádí v platnost mnohem snáz.

„Omezit stejným opatřením pohyb pivních kol v Praze 1 při množství křižovatek, které ruší dopravní značení, je složitější. Existuje také varianta vyhlášení zóny. Omezení ale může být napadnutelné ze strany provozovatelů, kteří by se například mohli ohradit v tom smyslu, že jim zákaz brání při pohybu do svého sídla nebo provozovny. Je to problematika, která si žádá pečlivé posouzení,“ uvedl Robert Vacek. V opačném případě by totiž mohlo dojít k tomu, že soud opatření zruší podobně, jako se to nedávno stalo v případě časového omezení pohybu jízdních kol po pěších zónách v centru Prahy.

Fotogalerie
10 fotografií