Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Oprášili psací stroje a pera. Úředníci musí po útoku na počítače pracovat jako před lety

Autor: ČTK - 
3. srpna 2018
06:45

Vládní zaměstnanci města Matanuka-Susitna na Aljašce byli nuceni oprášit staré psací stroje poté, co jejich počítačový systém napadl vyděračský program typu ransomware. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Ransomware je počítačový program, který infikuje počítač či celé servery, zakóduje uložené údaje, a za jejich dekódování požaduje výkupné. Jak uvedla mluvčí města Matanuska-Susitna, program zablokoval e-mailový server, vnitřní systémy i servery s uloženými záložními verzemi pro případ nouze.

Město, kde žije více než 100.000 obyvatel, se snaží všechny systémy obnovit, aniž by muselo platit kybernetickým vyděračům - a úředníci zatím vyřizují veškerou agendu s pomocí papíru a psacích strojů nebo pera.

Podle mluvčí bylo ransomwarem napadeno prakticky všech 500 počítačů, stejně jako 120 počítačových serverů. Postihl také telefonní systém města a systémy otevírání dveří na karty.

Útok začal 24. července, ale město si myslí, že program mohl čekat na vhodnou příležitost už od května. Podle šéfa IT odboru města Erika Wyatta ransomware zakódoval i část záložních dat.

„Původně jsme byli přesvědčení, že jsme přišli o všechna naše data, ale část se nám podařilo zachránit s pomocí sdílených disků,“ řekl Wyatt. „Ovšem e-maily zachránit zřejmě nepůjdou.“

K obnově některých systémů byla využita rok stará data; ta, která jsou nyní zakódována, byla archivována s nadějí, že FBI bude schopná získat dekódovací klíče, dodal Wyatt.

Taurus70 ( 3. srpna 2018 08:16 )

 Kdyz to tak fungovalo vyridil jsem na uradech vsechno mnohem driv🤐

Zobrazit celou diskusi