Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Milan onemocněl rakovinou plic: Protrpěl rok, než dostal správnou léčbu

Autor: Iva Dvořáková - 
3. srpna 2018
11:57

Vysoký pohledný sportovec. To je Milan (40), kterému se před dvěma lety otočil život na ruby. Onemocněl rakovinou plic, lékaři doporučili moderní biologickou léčbu. Ale tu mladý pacient hned nedostal. Nejprve musel podstoupit náročnou roční chemoterapii, aby mu mohla být nasazena účinnější léčba. Proč? Protože jinak ji pojišťovna nehradí...

Na podzim roku 2016 začal Milana trápit suchý kašel. „Myslel jsem si, že to bude viróza a šel jsem k lékaři. Potíže nezmizely a doktorka mě poslala na rentgen plic,“ vypráví Milan a dodává: „A tam přišla rána. Ukázalo se, že mám rakovinu plic s metastázami v krčních uzlinách.“

Milan musel nechat práce, sportu a začít s léčbou. Typ jeho nádoru ukazoval, že je nejlepší použít cílenou biologickou léčbu. Jenže u nás lékaři nemohou tento způsob terapie nasadit pacientovi hned. „Musel jsem nejdříve podstoupit chemoterapii, která trvala skoro rok, a nebylo mi po ní zrovna nejlíp. Nemoc se dokonce začala zhoršovat, objevila se i bolestivá metastáza v kosti,“ popisuje Milan.

Až teprve po selhání chemoterapie byla jeho zdravotní pojišťovna ochotná Milanovi zaplatit specifickou biologickou léčbu! „Hned jsem se začal cítit lépe. Po dvou letech jsem se vrátil do práce na zkrácený úvazek, zkouším zase sportovat – jezdím na kole a kolečkových bruslích,“ říká Milan s tím, že celou dobu ho podporovala jeho rodina, bez které by to těžko zvládal.

„V zahraničí lze podat tuto léčbu hned, v tzv. první linii,“ vysvětluje profesor Vítězslav Kolek z plicního oddělení FN Olomouc. „U nás jsme ale bohužel nuceni pacientovi nasadit nejprve chemoterapii, a až když selže, můžeme pojišťovnu žádat o úhradu účinnější léčby. Přestože se k nám dostávají stále nové léky, nemůžeme je pacientovi naordinovat hned po stanovení diagnózy,“ uzavírá profesor Kolek.

Paní Miloslava (70): Kvůli účinné léčbě změnila pojišťovnu

Že Miloslava má rakovinu plic, odhalil náhodný rentgen. Bolelo ji břicho, gastroenterolog nic nenašel, a proto ji poslal na rentgen. Ten ukázal změny v plicním laloku, CT a magnetická rezonance potvrdily nádor, dále metastázy v hlavě a uzlinách. Následná biopsie ukázala, že účinná by měla být imunoterapeutická léčba. A opět se opakovala situace jako u pana Milana. „Nejprve jsem musela několik měsíců podstupovat chemoterapii. Můj lékař totiž zažádal mou zdravotní pojišťovnu o mimořádnou úhradu tohoto léku, ale ta ji nepovolila. Změnila jsem pojišťovnu a ta mi léčbu schválila,“ vypráví paní Miloslava. Novou terapii zvládala dobře a dnes se cítí o mnoho lépe.

Profesor Petruželka: Pomoc je, partner chybí!

Lékaři celého světa slaví v boji s rakovinou výrazné úspěchy. Léčba se ale často nedostane včas k těm, kterým by zachránila život. Odhalení nádoru plic by například podle předního onkologa Luboše Petruželky vyřešil screening u rizikových osob. „Máme už připravený pilotní screeningový program, jen hledáme partnera, třeba velkou zdravotní pojišťovnu, která by do toho s námi šla,“ řekl Blesku.

„Vytipovala by se skupina lidí, např. pacienti s plicními nemocemi, kuřáci nad 50 let a ti by se vyšetřili rentgenem či CT. Slibujeme si od toho včasné odhalení nádoru a brzké zahájení účinné léčby,“ dodává. Čas je totiž v boji s rakovinou zásadní a screening může u předem definované skupiny lidí odhalit problém ve chvíli, kdy pacient ještě nemá potíže a příznaky. Jen tak lze snížit úmrtnost i strádání nemocných.

priserak77 ( 3. srpna 2018 13:29 )

Tak to budťe rád a užívejte si ten Americký sen, snad Vás někdo nezastřelí na ulici, přece jenom tam má zbraň každý "pitomec".

Thyronx ( 3. srpna 2018 00:24 )

Ano, už od dob totality se traduje v ČR že české zdravotnictví a jeho pojišťovny jsou nějak dobré, ba skvělé ba na mezinárodní úrovni ba na světové úrovni. Není tomu tak a po 33 letech života v USA vím o čem mluvím. S americkým zdravotnictvím mám velmi bohaté zkušenosti a mnoho operací i hospitalizací. Tedy nikdy jsem nemusel platit nikde ani PENNEY. Dostal jsem vždy odpovídající vyšetření a na Pohotovostích velmi zevrubné a pojišťovna zaplatila několikrát i 26,000 dolarů - půl milionu Kč) Pojišťovna MUSÍ zaplatit účet ať je jeho cena sebevyšší. O slibu proplacení rozhodují pojišťovny třeba i ve 3 hodny k ránu !!! Tedy před zákrokem. To že vaše chirurgy a spol vyhledávají cizinci ze světa kteří mají hluboko do kapsy, nebo nemají pojištění vůbec, nerozhoduje. Tad máme socialistické zdravotnictví hned vedle v Kanadě. Můžete se zeptat jejich klientů jak dlouho čekají v pořadí i na životně důležité operace (třeba srdce) a mnozí z nich si sáhnou do kasičky a zaplatí si operaci (často do týdne) zde v USA. Dokonce jim část zaplatí ta jejich "státní" zdravotní pojišťovna. Slušný člověk který pracuje trvale, jde zásadně do soukromých klinik. Jako osatně 98% pacientů. Ty státem nebo městem financované jsou jaxi pro jiný druh populace.

lalia ( 2. srpna 2018 20:46 )

To se dozvídáme věci o našem zdravotnictví,dovolí pojišťovnám,aby napřed otrávili lidi,než dostanou správnou léčbu chemoterapií.Co na to říci.Zajímá je člověk,nebo chtějí ušetřit pro sebe.Pojišťovny mají paláce,vysoké platy zaměstnanců,černé díry kam mizí peníze a pacient to odnáší.

Zobrazit celou diskusi