Většinu peněz zaplatí město, 100 milionů korun přislíbil Jihomoravský kraj a zároveň město čeká, až vypíše dotační programy ministerstvo školství. Jejich vypisování se zdržuje od vypuknutí korupční aféry na ministerstvu v loňském roce. „Předjednáno máme 200 milionů korun a čerpat by je bylo možné i na zahájenou stavbu,“ uvedl primátor Petr Vokřál.

Město zpracovalo pouze technickou studii, kterou dostalo sdružení firem. Jejich úkolem je vypracovat projektovou dokumentaci, získat územní rozhodnutí a stavební povolení, a pak stavět. Vše má být hotové od podpisu smlouvy do 35 měsíců, samotná stavba má trvat 19 měsíců.

Město při přípravě stavby konzultovalo podobu haly s vedením českých atletů i s mezinárodní federací. Vejde se do ní 2200 diváků a bude splňovat všechny aktuální parametry pro konání mezinárodních akcí. „Halu budou využívat výkonnostní sportovci i studenti Masarykovy univerzity,“ řekl primátor.

Univerzita chce i bazén

Masarykova univerzita, která vlastní v okolí pozemky, plánuje dlouhodobě stavbu bazénu, ale i ona čeká na dotační program ministerstva školství. „Zároveň tu chceme postavit konferenční prostory. Než se postaví bazén, chceme zde postavit jednoduchá levná sportoviště a místo celkově zkulturnit,“ řekl rektor Mikuláš Bek.

VIDEO: Pro Gabriela Harangi z Brna je parkour koníček i práce.

Video
Video se připravuje ...

Pro Gabriela Harangi je parkour koníček i práce. Markéta Mala