Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po stopách chlapců zachráněných z jeskyně: Thajci začali se stavbou muzea

Autor: base, ČTK - 
2. srpna 2018
13:39

Na místě jeskyně na severu Thajska, kde na přelomu června a července na více než dva týdny uvázlo 12 chlapců a jejich fotbalový trenér, začaly ve čtvrtek práce na výstavbě muzea. To by mělo připomínat dramatickou záchranu fotbalového týmu a smrt jednoho z potápěčů, kteří se na operaci podíleli. Informovala o tom agentura Reuters.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jednom z největších thajských jeskynních komplexů Tcham Luang uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří z hochů přitom neumějí plavat. Osmnáctidenní drama sledovala napjatě média po celém světě. Celý fotbalový tým byl nakonec zachráněn.

Předpokládá se, že výstavba muzea potrvá zhruba pět měsíců a bude stát 300.000 dolarů. Finanční prostředky poskytne místní umělec Čalermčaj Kositpipat, napsala agentura Reuters.

Ve čtvrtek byly práce na muzeu zahájeny tradiční buddhistickou ceremonií. „Muzeum bude pro naši zemi velmi prospěšné, bude připomínat mezinárodní spolupráci (při záchranné akci) a hrdinu, který při ní obětoval svůj život. Turisté z celého světa budou toto místo navštěvovat,“ prohlásil Kositpipat.

Jeskyně se nachází v podhorské oblasti v severní provincii Čchíengráj u hranice s Barmou. Jde o poměrně zaostalou oblast, kde zatím není rozvinutá turistická infrastruktura.

Před muzeem bude stát čtyři metry vysoká socha zemřelého thajského potápěče. Uvnitř muzea bude mimo jiné 13 metrů dlouhá malba, na níž budou zachyceni záchranáři, včetně dvou britských potápěčů, kteří skupinu chlapců našli.

Zobrazit celou diskusi