Bývalá první dáma se opět zahalí do smutku. Poté, co minulý čtvrtek pohřbila svého blízkého přítele a režiséra Petra Weigla (†79), zemřel její další kolega a přítel Ilja Racek. S tím se úzce spojila během natáčení druhé série seriálu Sanitka. Už jednou si jeho smrt protrpěla.

V seriálu jí Ilja Racek hrál tatínka a zemřel jí v náruči na infarkt. Havlová už tehdy plakala a to nečekala, že za pár let prožije jeho smrt ve skutečnosti. „Foldynová v slzách čeká s otcem v náručí na sanitku. Ten ale v nemocnici zemře,“ prozradil zdroj z natáčení s tím, že pro Havlovou byla scéna emočně zdrcující.

Na zesnulého herce zavzpomínala herečka Veronika Žilková. "Ilja Racek jezdíval s mým tatínkem po vlastech českých, kdy táta hrál na flétnu a pan Racek recitoval baladu Král Lávra má oslí uši. Jako malá jsem seděla na portále a obdivovala ho. Když jsme se potkali v Divadle na Vinohradech v režii Stropnického Zkouška orchestru i mnohokrát při natáčení v televizi, byl to pro mě svátek. Patřil mezi mé herecké vzory," řekla Blesk.cz Žilková, kterou jeho smrt zasáhla.

Její manžel Martin Stropnický se k ní přidal. "Vzpomenu rád, protože Ilja Racek byl typ člověka, na kterého se nevztahuje rčení, že jsou všichni nahraditelní. Když jsem nastoupil poprvé na Vinohrady, dostal jsem v šatně místo mezi dvěma bardy. Petr Haničinec během představení hlasitě telefonoval, kdy má další natáčení a Ilja četl tiše anglosaské autory v originále. Po letech jsem pak měl tu drzost a radost Ilju Racka režírovat v úspěšném představení Familie. Byl skvělý. Nejen v té Famílii. Ilja Racek je jen jeden," vzkázal za Rackem do nebe přes Blesk.cz herec a bývalý ministr.

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Ilja Racek (†88). Měl potíže s StB, nechtěl udávat kamarády Filmexport Home Video

Herec od roku 2009 bojoval s rakovinou prostaty. Odmítal ale léčbu pomocí chemoterapie a nejednou se mu přitížilo a musel být hospitalizován. Svou roli v Sanitce 2 ještě odehrál s nemocí, ale další role už nepřijímal. Skončil i v Divadle na Vinohradech, kde byl dlouholetým členem. Rakovina mu sžírala zdraví, ale on se ji rozhodl ignorovat. Zkrátka dělal, že žádnou nemoc nemá a žil dál svým životem.

Fotogalerie
6 fotografií