Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Turisty na Velikonočním ostrově drží zkrátka. Vláda je sem pustí nanejvýš na 30 dní

Autor: base, ČTK - 
3. srpna 2018
00:30

Chilská vláda zkrátila dobu, po kterou se mohou turisté zdržovat na Velikonočním ostrově. Opatření zdůvodnila tím, že ostrov má omezené zdroje a je třeba ho chránit, píše agentura AP. V uplynulých letech ostrov na jihu Tichého oceánu, který je známý především kvůli obrovským sochám, přilákal čím dál více návštěvníků.

Od středy mohou turisté a další návštěvníci na ostrově strávit maximálně 30 dní. Původně tato dobu činila 90 dní. Chilský prezident Sebastián Piňera mezitím podle AP usiluje o to, aby byl ostrov přejmenován na Rapa Nui, což je název, který pro něj používají místní obyvatelé. Ostrov obývá asi 5000 lidí, z toho asi 40 procent tvoří Polynésané.

Chilská republika anektovala ostrov vzdálený 3500 kilometrů od chilské pevniny v roce 1888.

Část Velikonočního ostrova je už nyní národním parkem, který je od roku 1995 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Proslavily ho zejména tajemné obří sochy, zvané moai. Tyto lidské postavy s velkou hlavou a bez nohou vytvořili domorodí obyvatelé ve 13. až 15. století. Původně jich bylo na ostrově zhruba 900, největší z nich měřila asi 10 metrů a vážila kolem 82 tun.

Dlouho bylo záhadou, jak tak obří sochy obyvatelé ostrova přemisťovali. Jednu z možností ověřil v roce 1986 přímo na ostrově po boku norského cestovatele Thora Heyerdahla český technik Pavel Pavel. „Rozhýbal jsem je ze strany na stranu, podobně jako chodil golem v Císařově pekaři,“ vysvětlil Pavel svou metodu.

Zobrazit celou diskusi