Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expert Šmolka o manželství Zemanových: Pomohlo, že Miloš kvůli Ivaně neomládl

Autor: bel, vr - 
2. srpna 2018
12:00

Prezidentský pár slaví stříbrnou svatbu. Známý partnerský poradce Petr Šmolka promluvil o vztahu Miloše Zemana s jeho Ivanou a o tom, nakolik je běžné, že podobné svazky vydrží i přes 25 let.

Je v dnešní době vzácné, že manželství vydrží takovou dobu, tedy 25 let?

Že manželství takovou dobu nevydrží, je tak trochu mýtus. Ony ty údaje o rozvodovosti jsou kapku zavádějící a i současné průzkumy ukazují, že když si vezmete děti na konci školní docházky, ještě tři čtvrtiny z nich žijí s oběma rodiči, kteří jsou oba dva v prvním manželství. Takže to, že někdo žije v manželství 25 a více let, není anomálie. A ještě když jde o člověka, který je doma poněkud vzácnější, tak pak už to není nic nepochopitelného.

Jenže manželství mnoha - nejen českých – politiků tak dlouho nevydržela…

Nemám reprezentativní vzorek politiků, abych věděl, jak je to s jejich manželstvími. Měli jsme u někdejších premiérů trošku takovou epidemii, že se rozváděli. To se ale dá vcelku snadno demograficky vysvětlit.

To bylo v době, kdy byla poměrně velká část kvalitní ženské populace okolo třicítky nezadaná, proto, že třicátníci se do toho příliš nehnali, a pokud ano, tak si nacházeli mladší, úspěšný typ atraktivních žen, které na konci minulého století dělaly kariéru, cestovaly. Pak měly problém najít si partnera a dopadalo to tak, že vzaly za vděk partnerem, který byl ženatý a měl děti. Ale ti padesátníci se ženili někdy ve dvaceti, děti měli brzy, pak už je měli odrostlé, manželka byla okoukaná a objevila se zajímavá nová partnerka, a dopadlo to tak, že jsme pak měli různé aféry Topolánků, sexy mozků...

Ale bylo to v podstatě stejné, jako v běžné populaci, akorát u běžné populace to nebylo tolik vidět. A jestli pan prezident setrvává 25 let v manželství?

Pan prezident si žil jako jezevec někde na Vysočině, paní Ivanka s dcerou v Praze, nevím, jak moc se vídali, ale možná, že když se to nasčítá, tak jsou spolu pět let.

A nemohl dvacetiletý rozdíl, který mezi prezidentským párem je, být tím stabilizujícím prvkem?

Manželství s takovým věkovým rozdílem jsou v něčem náročnější. Ani ne tak v tom, že by starší fyzicky či mentálně mladší partnerce nestačil. Ale podle mě je hloupé, pokud ten výrazně starší muž se rozhodne, že přijme životní styl, zájmy a společnost své výrazně mladší partnerky a začne se chovat, jako by mu bylo o 20 let míň – záhy se zničí finančně, duševně i společensky.

Ale může to docela dobře fungovat, pokud ta výrazně mladší žena přijme styl výrazně staršího partnera. A aby to mohlo fungovat, musí mít ten starší partner čím imponovat. Takže jestli imponoval svým intelektem či svým společenským postavením, tak to mohlo být slušné manželství a rozhodně v tomto případě nemám pocit, že by to řešil tak, že by se choval jako teenager. I když by to bylo zajímavé...

VIDEO: Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu

Video  Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

sores ( 2. srpna 2018 17:46 )

A proč ne?? Naši jsou spolu už 52 let a v pohodě! Občas byla itálie jako v každém vztahu ale zatím jsou pořád držáky. A moje švagrová také v jednom vztahu 47 let a je spokojená. Dcera už 25 let s jedním mužem a 2 dětmi. Myslím, že velmi záleží na sociální inteligenci a IQ v jaké rodině kdo vyrostl a co viděl u rodičů! Zahýbání je to nejhorší co může partnery potkat,ztráta důvěry.

malychtivykomunista ( 2. srpna 2018 17:28 )

S první ženou by slavil víc let, kdyby je Ivana nerozvedla. Takoví jsme my soudruzi.

pomooooooc-hori ( 2. srpna 2018 17:17 )

paní Ivanečka je v tom ruském kroji vedle manžela překrásná

pomooooooc-hori ( 2. srpna 2018 17:14 )

pro padouchy

pomooooooc-hori ( 2. srpna 2018 17:12 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa