Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Surinamec i Džibuťan. Migranti se v Česku činí, práci tu najdou čtyři z pěti

Autor: bud - 
6. srpna 2018
05:13

Pokud si chce cizinec najít v Evropě práci, nejlépe pochodí v Česku. Alespoň to vyplývá z mezinárodního srovnání, které provedl Eurostat. Pracují tady čtyři z pěti migrantů, což je mnohem víc než třeba v Belgii, Francii nebo Španělsku. Momentálně v tuzemsku žije na 527 tisíc cizinců, nejčastěji jde o Ukrajince a Slováky. Nechybí ale i lidé z exotických zemí, třeba z Laosu, Surinamu, Mali nebo ze Svatého Tomáše a Princova ostrova.

Česko vévodí žebříčku zaměstnanosti cizinců, kteří přicházejí ze třetích zemí mimo EU. Práci najde přibližně 80 procent z nich, což z nás činí v tomto ohledu nejúspěšnější zemi. Třeba na Slovensku je to 70 procent a v Německu, Belgii, Španělsku nebo Francii je zaměstnaných méně jak 65 procent.

Velmi dobře si vedeme i pokud jde o cizice ze zemí EU, také jich je zaměstnáno 80 procent. Lépe jsou na tom jen Británie, Portugalsko, Švédsko a Estonsko, které mají o pár procent více. Na podrobnou interaktivní mapu s čísly se podívejte na konci článku.

Cizinců přibývá o tisíce ročně

Cizinců v Česku neustále přibývá - každý rok o tisíce. Na konci loňského prosince bylo evidováno celkem 527 tisíc cizinců, což je o 34 tisíc více než v roce 2016. V roce 2015 pak žilo v Česku 464 tisíc cizinců. Ještě před koncem minulého tisíciletí jich bylo přitom méně než 100 tisíc.

Nejčastěji se tu zabydlují Ukrajinci, Slováci, Vietnamci a Rusové. Třeba ze Slovenska přišlo více než 100 tisíc lidí, Vietnamců tady žije přes 60 tisíc.

Stěhování ze Svatého Tomáše

Výjimkou ale nejsou ani exotické země vzdálené tisíce kilometrů – žijí tady občané Fidži, Ghany, Gambie, Kambodži, Laosu, Ománu, Seychel nebo Sierry Leone. Celkem jde o stovky lidí. Zaznamenáni byli ale také jeden Samoec, Svazijec, Vanuaťan, Katarec, Džibutec nebo třeba obyvatel ostrovů Svatý Tomáš, Svatá Lucie nebo Princova ostrova

Cizinci k nám nejčastěji přicházejí kvůli zaměstnání a podnikání. To se týká hlavně mužů. U žen převažují rodinné důvody. Třetím nejběžnějším důvodem je studium. Humanitární a jiné důvody uvádí bezmála devět procent cizinců,“ uvedla Jarmila Marešová z Českého statistického úřadu.

Podle expertů na trh práce je migrace pro ekonomiku země důležitá, protože tito pracovníci zaplňují mezery na trhu. Například Pavel Dombrovský ze společnosti LMC, je přesvědčen, že cílená migrace pomáhá rozvíjet vyspělé trhy, což ukázaly třeba případy Německa nebo USA.

Například Česko se nyní potýká s rekordně nízkou nezaměstnaností a pracovníci chybí, což může firmy poškodit. „Když se těch více než čtvrt milionu pozic nepodaří obsadit, budou muset firmy zahájit přesun části výroby nebo vývoje do zahraničí. A my si paradoxně tímto nedostatkem lidí můžeme podřezat větev a ohrozit současnou nízkou nezaměstnanost,“ řekl Dombrovský v nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy.