Pochoutka pro vegany

U tramvajové zastávky Výtoň se každý podvečer tvoří dlouhé fronty. Ty ovšem nečekají na 17, která tudy projíždí, ale na krémovou italskou zmrzku Puro. Na výběr tady mají z 16 druhů. „Gelato často připravujeme i během dne, jak jdou příchutě na odbyt,“  prozrazuje Ludmila Abrhám z Puro Gelato. Kromě tradičních příchutí si můžete dopřát kopeček veganské Pina-Colady, šafránu, avokáda i čokoládové se sicilským citrónem. 

Adresa? Na Hrobci 1, tramvajová zastávka Výtoň
Cena: 40 korun za 1 porci (cca 90 g), 75 korun za dvě porce a 99 korun za tři

Puro Gelato
Autor: Puro Gelato

Sladký sadwich

Pokud vám přijde klasická zmrzka jako nuda a máte chuť na něco hutnějšího, co vás zasytí o trochu více, pak tady máme tip i pro vs. V Karlíně v Křižíkově ulici objevíte v podniku Parlor Café zmrzlinové sandwiche, kterému tady neřeknou jinak než Parlorka. Na výběr tady mají z 12 příchutí zmrzliny, až 10 sušenek a 10 druhů polevy. Za nás doporučujeme jakoukoli sušenku s melounem Cantaloop. Na své si tady přijdou i mlsné jazýčky s intolerancí na laktózu.

 „Ano, máme ve stále nabídce sorbety vhodné pro vegany a také cookies bez lepku a laktózy. Letos na jaře jsme začali dělat i veganské kobližky, do kterých také dáváme zmrzlinu, ale na nich si pochutnají i nevegani,“ prozrazuje Lukáš Prokop z Parlor Café.

Kde? Křižíkova 37, Praha 8
Cena: 1 kopeček mezi sušenkami za 65 korun, se dvěma kopečky za 85 korun

Zmrzlinový sandwich v Parlor Café
Autor: Parlor Café

Se sýrem

Na fialkovou a řadu dalších nevšedních příchutí vyrazte na Letnou. V Caffé Amato připravuji na 14 druhů zmrzlin. Každý den přitom obměňují nabídku, takže se může stát, že na tu svou nově objevenou lásku znovu nenarazíte. Ale pokaždé odsud odejdete s novým chuťovým zážitkem. Teď tady letí švetky, meruňky a meloun.

Pokud ale máte chuť na něco netradičního, doporučujeme okurku s citronem. A pro odvážnější tady mají i gorgonzolu s vlaškými ořechy.Celkem měníme v nabídce přes 50 příchutí zmrzliny a stále přibývají další. Naši zákazníci rádi zkoušejí něco nového, a tak stále něco vymýšlíme,“ prozrazuje Eva Amato, majitelka podniku. A pokud jste vegany, v horkých dnech tady mají až šest druhů zmrzlin bez mléka.

Kde? Heřmanova 61, Praha 7
Cena: Za jednu proci (odpovídá dvěma malým běžným) 42 korun. V jedné porci je možné ochutnat 2 příchutě

Letenská zrmzka Café Amato
Autor: Café Amato

Pro mlsné alergiky

Kousek od náměstí Míru objevíte Zmrzlináře, který láká na mraženou pochoutku už z názvu. Každý den tady objevíte na osm sorbetů a osm smetanových zmrzlin. Nikdy tady nechybí klasika jako je vanilka, čokoláda, pistácie a jahoda. Ale vždy tady mají i něco, na co jinde nenarazíte. Teď si tady pochutnáte na sezónním ovoci – od borůvek, přes broskve, po angrešt i arónii, která bude jen tento týden. Aktuální nabídku pak obměňují na svém webu na www.zmrzlinar.cz.

My vám rozhodně doporučujeme zajít si sem na koktejl – tedy kopeček mojitové zmrzky. Podnik má u nás další plus: Výhodou tohoto místa, pro alergiky na laktózu, jsou veganské kornoutky. A tak si můžete oproti jiným zmrzlinárnám vychutnat kopeček, jako když jste byli malí. Ve většině případech totiž s laktózovou intoleranci dostanete sorbet do kelímku.

Kde? Slezská 15, Praha 2
Cena: 1 kopeček (min 50g) stojí 35 korun. V nabídce ale objevíte i zmrzlinu za 40 a 45 korun.

Zmrzlinář
Autor: Zmrzlinář

Na slano

Experty na slané a prapodivné chutě je Angelato. To má v Praze hned tři pobočky – v Břevnově, na Újezdě a taky na Můstku, kde se na něj stojí pořádně dlouhé fronty. V nabídce mají smetanové zmrzliny, sorbety i speciální zmrzliny. Mezi nejprapodivnější, které tady kdy podávali, patří rajčatová, kopřivová, avokádová, olivová i parmazánová. V srpnu tady bude k ochutnání jasmínová rýže.

Mezi naše nejoblíbenější však patří střídmější varianta v podobě bílé čokolády s černým rybízem. Pokud ale chcete vyzkoušet něco úplně nového a chcete si s přáteli udělat ochutnávkovou výzvu, doporučujeme vydat se právě sem.

Kde? Rytířská 27, Praha 1
Cena: 1 kopeček od 45 korun

Roztodivné chutě v Angelatu
Autor: Angelato

V trdelníku

Zatímco doteď jsme radili, kam na zmrzlinové svačinky, jako třešničku na dortu tady máme radu na pořádně sytý sladký oběd. Zmrzlina v trdelníku v Karlově ulici v Good Food se stala hitem před dvěma lety. Už tehdy si o této mňamce psal celý svět. A tak není divu, že jsou tady o to delší fronty.

Od roku 2016 se rozrostla nabídka. Nejvíce teď jde na odbyt pekelně černá zmrzlina, která má dokonce i červené rohy a na špičce zasazenou sušenku. Za tuhle raritu si ale připlatíte. Zatímco běžný trdelník bez zmrzliny stojí 50 korun, za ďábelský trdelník dáte 150 korun. Ale stojí to za to!

Kde? Karova 8, Praha 1
Cena: Plněný trdelník zmrzlinou stojí od 120 do 170 korun

Zmrzka v trdelníku u Staromáku
Autor: Instagram Silvia Suen