Letošním stěžejním tématem Prague Pride je rodina, kolem které se točí celý program. Během jednoho týdne návštěvníci festivalu zjistí, jaké to je vychovávat dítě v homosexuálním vztahu, jak takovou rodinu vnímají odrostlé děti, které nezažily tradiční koncept rodiny, i to, jak se vypořádat s reakcí rodičů, kteří jsou zaskočeni, že je jejich dítě jiné, ne-heterosexuální. 

Často jsou teplé děti považovány za černé ovce rodiny, často nám naše rodiny nerozumí, nebo se bojí zeptat, co znamená být gay nebo lesba,“ vysvětluje ředitelka festivalu Hana Kulhánková, proč je letošním tématem rodina.

Jsme víc než jen gay a lesba

Cílem ale není udělat z LGBT lidí chudinky. „Chceme poukázat i na to, že tímto způsobem jsou zaškatulkováni i další členové rodiny podle toho, jak se chovají, nebo mají vrozené dispozice... Takže mamánek, drbna nebo alkoholik nic neznamená. Chceme poukázat na to, že je důležité, jaký je člověk, abychom i my gayové, lesby a transgender osobnosti byli vnímáni komplexněji, jako něco víc než jen nálepky gay nebo lesba,“ vysvětluje Kulhánková.

Telefonáty zoufalých dětí

Přestože je Česko otevřenější, ne každá rodina se dobře vyrovnává s tím, když jim jejich potomek oznámí, že je gay nebo lesba. „Téma orientace patří mezi prvních dvacet problémů, které s námi řeší. Stejně tak se na nás často obrací ti zodpovědní rodiče, kteří si neví rady, jak k tomu přistoupit,“ svěřil Peter Porubský z Linky bezpečí, která Prague Pride podporuje. 

„Těm nejmladším dětem, které to řeší, je jedenáct let. Dítě o tom potřebuje s někým mluvit. Mezi vrstevníky to takový problém není. Mají obrovský strach z reakcí rodiny,“ prozrazuje Porubský, že české rodiny stále ještě nejsou tak otevřené, jak by se mohlo zdát. „Děsivé je pak vést hovory, kdy dítě provede v rodině coming out a setká se s velmi negativní reakcí, dokonce například i s vyhozením z domova s vyjádřením, že nejsi můj syn nebo má dcera,“ popisuje případy, které na Lince bezpečí řeší. 

Video
Video se připravuje ...

Linka důvěry se spojila s Prague Pride: Volají nám LGBT děti s žádostí o pomoc Eva Fornálová

Linka bezpečí na Prague Pride otevře diskuzi o nejčastějších otázkách, které řeší její klienti z řad LGBT dětí a jejich rodičů. A v neposlední řadě proběhne i workshop coming outu, jak se připravit i se vypořádat s reakcí příbuzenstva. Celý program festivalu objevíte na www.praguepride.cz

Takhle to vypadalo loni:

Fotogalerie
18 fotografií