Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Výbušné lahve, puška, mačety: Muž chystal teroristický útok v Austrálii, dostal 17 let

Autor: base, ČTK - 
31. července 2018
13:04

K 17 letům vězení byl v úterý v Austrálii odsouzen muž, který plánoval provést teroristický útok na australském území, když mu úřady zabránily odjet bojovat do Sýrie. Informovala o tom agentura AFP.

Nyní 25letý Agim Kruezi měl v březnu 2014 v úmyslu odletět do Sýrie, kde se hodlal zapojit do bojů v řadách někdejší syrské odnože teroristické sítě Al-Káida, která si říkala fronta An-Nusra. Při snaze odcestovat z Austrálie byl ale zastaven a byl mu zabaven pas.

Kruezi, který se podle médií narodil v Austrálii rodičům albánského původu, následně začal připravovat atentát na australské půdě. Když ho policie v září 2014 zatkla, našla u něj nabitou poloautomatickou pušku s upilovanou hlavní, dvě mačety, dvě kukly na hlavu, okopírovanou knihu s názvem Džihád a vlajku teroristické organizace Islámský stát, kterou měl pověšenou na zdi v ložnici, uvedla australská televize ABC.

Na počítači odsouzeného policisté našli návod ke stínání lidí. Krátce před zatčením rovněž Kruezi koupil deset litrů benzinu a chtěl si koupit také skleněné láhve vhodné k výrobě Molotovových koktejlů, dodala televize ABC.

Soudkyně Roslyn Atkinsonová prohlásila, že policie muže zatkla, aby zabránila „útoku na veřejnost“. „Bezpochyby měl v plánu spáchat teroristický čin, i když ho možná ještě neměl promyšlený do detailů,“ řekla Atkinsonová. „V plánech ale pokročil tak daleko, že si opatřil zbraně,“ dodala.

Odsouzený podle Atkinsonové ani před soudem neopustil své násilné, extremistické postoje a nadále představuje vážné nebezpečí pro veřejnost.

Australské úřady uvádějí, že v posledních dvou letech zmařily 14 teroristických útoků. V roce 2014 zajal útočník, jenž se inspiroval teroristickou skupinou Islámský stát, hosty kavárny v Sydney. Dva z rukojmích i on pak přišli o život.

VIDEO: Cvičení záchranných a bezpečnostních složek před Národním muzeem:

Video  Cvičení záchranných a bezpečnostních složek před Národním muzeem  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi