Karel Urbánek má dodnes jako poklad schovanou fotku z jednoho setkání z Hradu. Vzpomíná, jak dostával pozvánky přímo z prezidentské kanceláře, které mu chodily do malé vesničky na jeho chalupu v jižních Čechách. „Jak byly vždy oslavy 28. října, tak sem do schránky přišly velké dopisy z prezidentské kanceláře. To bylo pozdvižení pro celou vesnici,“ zavzpomínal herec, kterému se dostalo tímto velké pocty.

Urbánek se s Havlem přátelil i před revolucí. Karel měl vždy za socialismu štěstí na samé role policistů, což Václavovi, který byl jako disident několik let vězněn, vůbec nevadilo. „Když jsem dělal předsedu činoherní komise v Herecké asociaci, tak mě Dáša s Vaškem zvali na mecheche na Hrad,“ prozradil jeden z posledních žijících herců ze seriálu Chalupáři.

„Na Hrádečku jsem u něj ale nikdy nebyl, ale jednou jsem mu na Hradě dokonce krmil psy. Vzal jsem mísu z rautu a začal jsem je krmit. Pak jsem to Vaškovi přiznal: Nezlob se, ale tajně jsem dal psům. A on mi za to ještě děkoval: Jéžiši, jsi hodnej, já jsem na to pro samou práci ráno zapomněl,“ popsal bývalý muž Nadi Urbánkové (79) jednu z návštěv u bývalého prezidenta.

Mimo Hrad se ale s Václavem bylo velmi těžké setkat. „Jednou jsme se potkali na premiéře na schodech a on byl obklopený ochrankou. Bylo to asi osm chlapů a já jsem z toho začal blekotat. Říkal jsem si: Pozdravíš ho a oni tě pomalu zastřelí,“ zavzpomínal herec. „Ale Vašek ze sebe nic nedělal. Sám si pak za mnou přišel sednout a povídali jsme si asi tři hodiny,“ svěřil se Karel. „Byl to fajn kluk a byla s ním sranda,“ dodal Urbánek.

Fotogalerie
8 fotografií