Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nepohyblivý Adrianek (2) u moře rozplakal ženu. Schytal však i posměšky slečen

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
31. července 2018
13:40

Adrianek (2), který se po komplikovaném porodu potýká se zdravotními obtížemi, odjel díky pomoci Blesk Zpráv do slunné Itálie. Pobyt mu měl pomoci v zotavování. To se do velké míry podařilo, nejviditelnější to bylo na chlapečkově apetitu. Na dovolené snědl hned několik běžných jídel, doma ho přitom obvykle krmí ze stříkačky rozmixovanou rýži se sunarem. Jeho příběh dojal i místní, jedna žena se na pláži dokonce rozplakala. Ne všechny zážitky ale byly tak pozitivní, chlapeček se setkal i s posměšky. Jak vše probíhalo zaznamenala z místa redaktorka Blesk Zpráv. Pobyt poskytla cestovní kancelář z Hradce Králové Sana. 

Cesta k vysněnému moři nebyla vůbec snadná. Protože je celé Česko a půlka Evropy rozkopaná, trvala dlouhých 20 hodin. Pro mladou rodinu se dvěma dětmi, z nichž jedno není zcela v pořádku, to nebylo vůbec nic příjemného. Dopravu zkomplikovala také vážná dopravní nehoda u Českých Budějovic.

V sobotu, kolem 13. hodiny, ale autobus dorazil do italského kempu Spinnaker. 31 bungalovů tady má cestovní kancelář Sana z Hradce Králové, která dovolenou po sérii článků Blesk Zpráv rodině nabídla. A v jednom z bungalovů se ubytovala také rodina s Adriankem a bráškou Tiborkem (5).

Italka se z Adriana rozplakala na pláži

Většinu víkendu rodina trávila na pláži. Mořský vzduch měl být pro chlapečka prospěšný z hlediska dýchacích obtíží, chození v písku a voda mu pak měly pomoci s hybností. 

Během neděle se bohužel pokazilo počasí a přišly silné lijáky a bouřky. I když se k večeru situace trochu uklidnila, na moři byly stále velké vlny. Největší komplikace to byla pro Adriana, kterého se maminka Marika (29) bála vzít do vody. A tak jej alespoň omývala na břehu v menších vlnkách.

Později se naplno smočil i on, po prvním kontaktu s mořem ale hodně „prskal“, protože se mu slaná voda dostala do úst a očí. Rodina se během pobytu na pláži dočkala i dost emotivního zážitku.

„Přímo vedle nás na pláži byla mladá Italka. Když viděla Adriana, tak se začala ptát, kolik je mu let. Italsky neumíme, ale nakonec jsme se nějak domluvili, když jsme jí řekli, že jsou mu 2 roky, tak se rozplakala a z toho, co jsme pochopili, říkala, že se za něho bude modlit,“ uvedla pro Blesk Zprávy maminka Marika, kterou celá situace velmi dojala.

Zlepšení apetitu

K dalším, pro rodinu zásadním, okamžikům docházelo pravidelně u jídla. V kempu totiž měli k dispozici plnou penzi, kterou připravoval český kuchař z Hradce Králové, Míra. Ten vařil velmi chutně, evidentně byl z jeho umění nadšený i Adrian. První den snědl kus karbanátku. Později si dal trochu od každé omáčky nebo polévky, kterou Míra připravil. Všechno se završilo ve čtvrtek svíčkovou, kterou mamince snědl skoro všechnu.

„Jsme nadšení, že nám tu kluk trochu jí, minimálně poznává nové chutě. S mlíčkem je to horší, to poslední dobou dost zvracel,“ potvrdil tatínek Tibor. To, že něco chlapeček jedl, je obrovský úspěch. Normálně si dá jen rozmixovanou rýži se sunarem a rodiče jej musí krmit injekční stříkačkou. I to je ale pokrok. Po narození mu úplně chyběl polykací a sací reflex. „Doma mi nic nesní, ale je možné, že prostě špatně vařím,“ uvedla s úsměvem Marika.

Posměšky na zpáteční cestě

Ne všechny zážitky z dovolené ale byly tak pozitivní. Týdenní pobyt se završil v sobotu, kdy musela rodina sbalit kufry a nasednout do autobusu. Podle rodičů byla zpáteční cesta  rychlejší, trvala 13 hodin, ale jelo mnohem více lidí, a tak se v autobuse museli mačkat. To by až tak nevadilo. Horší byly posměšky okolí.

Seděly tam dvě slečny (asi 16 let), které měly neustále řeči na Adriana, smály se, potom na nás házely významné pohledy, psaly si něco na telefonu a vzájemně si to ukazovaly,“ vysvětlila pro Blesk Zprávy Marika s tím, že se ukázalo, že všechno prostě není jen růžové a slečny ještě nevědí, o čem je život.

Boj o to, aby chlapeček chodil

Rodina se stále potýká s nedostatkem financí. Adrianek by potřeboval ještě letos pobyt ve specializovaném středisku na Slovensku Adeli. Náklady na něj jsou však neúnosně vysoké, 2 týdny vyjdou asi na 50 tisíc korun. Adeli mu v minulosti velice pomohlo, díky němu dneska sedí a mluví, po zadečku se také kamkoli „došoupe“. Stále ale není schopný chodit. „Udělám všechno pro to, aby se postavil na nohy,“ pronesla emotivně pro Blesk Zprávy Marika.

Adrianův transparetní účet: 000000-3080786173/0800

Právě i pobyt u moře měl chlapci pomoci s pohybem a dýcháním. Dýchací cesty totiž nemá zdaleka v pořádku. Podle chlapcovy lékařky Evy Matějíčkové doporučoval léčbu změnou vzduchu už Hippokrates. Lékařka také vyzdvihla to, že si na pobytu odpočinuli chlapcovi rodiče od chronického stresu, který je sužuje.

Adriankovy potíže začaly při porodu. Chlapečkovi se totiž náhle přerušil přívod kyslíku. Lékaři mu tak nedávali příliš nadějí, mysleli, že nepřežije ani den. To se ale spletli. Díky rehabilitacím a obětavosti specialistů získal sací a polykací reflex, zároveň se i dokáže posouvat, a do jisté míry tak pohybovat.