Od začátku srpna mělo být vymahatelné porušení omezení, které do vybraných lokalit v pěších zónách na území Prahy 1 zakazovalo vjezd jízdním kolům v čase od 10:00 do 17:00 hodin. Městský soud ale toto opatření radnice zrušil, protože se údajně úřad dostatečně nevypořádal s připomínkami, které při projednávání této změny přišly.

V rámci vyřčení verdiktu soud také doporučil mírnější formu omezení pohybu jízdních kol v historickém centru metropole. Místo časové restrikce by se měla radnice přiklonit spíš k omezení rychlosti, kterou by cyklisté směli pěšími zónami projíždět. Praxe při uplatnění takových změn by však nyní byla nejasná.

„Dle zákona o provozu na pozemních komunikacích je nejvyšší povolená rychlost v pěší zóně 20 kilometrů v hodině, kdy z praxe policie vyplývá, že valná většina cyklistů na pěších zónách plných chodců tuto hranici nedosahuje,“ vysvětlila ke stávajícímu obecnému výkladu policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Strážníci až na pokyn

Pokud by k navrhované změně skutečně došlo a na náměstí Republiky, Václavském náměstí nebo Staroměstském náměstí by cyklisté museli dodržovat maximální stanovenou rychlost, bylo by nezbytné ujasnit řadu dalších věcí. Podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové například nesmějí členové městské policie měřit rychlost na místech, která před tím k takové kontrole neurčila státní policie.

Podle Andrey Zoulové však Policie České republiky o takových místech nerozhoduje „od stolu“. „Vycházíme z dlouhodobých analýz vývoje dopravní nehodovosti a také z aktuálního vývoje bezpečnosti v dané lokalitě. Z hlediska efektivnosti využití sil a prostředků tak policisté a strážníci věnují svou pozornost zejména místům s vysokou dopravní nehodovostí a dále místům, kde dochází k ohrožení života a zdraví účastníků silničního provozu,“ popsala standardní policejní postup policejní mluvčí.

Centrum „neřeší“

Pražská policie dle poskytnutého vyjádření v současnosti centrum metropole z hlediska cyklistické dopravy nevnímá jako rizikovou lokalitu, která by dohled s měřením rychlosti průjezdu jízdních kol potřebovala. „Pokud se situace v tomto ohledu změní, bude na ni samozřejmě policie reagovat,“ dodala Andrea Zoulová.

Zdali budou policisté v pražském centru reagovat na změny a začnou rychlost cyklistů při průjezdu zmiňovanými lokalitami řešit, bude do značné míry záležet na reakci radnice Prahy 1 k rozhodnutí soudu. Úřad totiž zvažuje stížnost. „Ohledně budoucího postupu k omezení kol v centru Prahy se rozhodne do konce tohoto týdne,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková s tím, že víc informací v tuto chvíli nebude úřad uveřejňovat.

Fotogalerie
19 fotografií