Sucho, vedro, tropy. V Praze je během dne přes 30 stupňů Celsia a dle předpovědi to vypadá, že v nejbližších dnech zůstane situace stejná. Co mají dělat maminky s malými dětmi, pokud chtějí jít ven na hřiště? Je zapotřebí vybrat si to správné, protože zdaleka ne všude jsou pískoviště a prolézačky na takovém místě, aby se zde daly vysoké teploty bez obtíží vydržet.

Pítka a slunečníky, střechy jsou drahé

Radnice městských částí, které Blesk.cz oslovil, se prakticky shodují v tom, že zmiňovaný problém je v Praze zásadní a je zapotřebí ho řešit. Úřady se do veřejného prostoru snaží umísťovat nová pítka či mlžítka, místy se objevují také slunečníky. „Ty jsme nainstalovali na nejvíce frekventovaná hřiště jako například Gutovka. Jinak na mnoha hřištích jsou vodní prvky a pítka. Většina ze 110 malých lokálních hřišť v Praze 10 je obklopena stromy. O zastřešení se neuvažuje, je to zcela mimo naše finanční možnosti,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Vítek Novák.

Tropické teploty komplikují pobyt na dětských hřištích v Praze, radnice se snaží jejich vybavení rozšiřovat o ochlazující prvky.
Autor: MČ Praha 10

S obdobnou praxí se dá setkávat i na území dalších městských částí. Praha 4 má například podle mluvčího Jiřího Bigase v současnosti nainstalované zastínění na 25 hřištích, která spravuje.

Stav zhoršují vandalové

„Praha 7 vnímá postupné změny klimatu s více tropickými dny v roce, než bylo dosud obvyklé. Nově vznikající hřiště v majetku městské části proto mají kromě toalet vždy pítko a nově i mlžítko pro ochlazení prostoru i dětí. Každé dětské hřiště má dostatek stromů dávajících potřebný stín a co je jen možné travnaté plochy, která se tak nerozpálí jako jiné povrchy,“ popsala za Prahu 7 Kamila Matějková.

Podle zástupců Prahy 7 lze na různá místa instalovat také mobilní mlžítka, jedno takové se například objevilo v areálu školky v ulici U Studánky. „Bohužel nemůžeme toto mlžítko instalovat na běžných hřištích z důvodu vandalismu. Zkušenost z provozu hřišť ukazuje, že maminky jsou odpovědné a na hřiště chodí s dětmi většinou až v době, kdy jsou herní prvky ve stínu,“ dodala Kamila Matějková.

Projekty obyvatel i „houby pro děti“

Nutnost řešit horko a žár na dětských hřištích potvrzují také zástupci Prahy 5 a Prahy 8. Na území osmého pražského obvodu je v současnosti v běhu další ročník takzvaného participativního rozpočtu, v rámci kterého lidé sami navrhují, kam by bylo zapotřebí investovat peníze úřadu. Zde se letos nachází také návrh na zastřešení dětského hřiště Košinka v parku Pod Korábem na území Libně. V současnosti se čeká na hlasování o tom, zdali se také tento projekt bude v budoucnu realizovat. Podle mluvčí Prahy 8 Marcely Konrádové má dojít také ke zastínění tří dětských hřišť na území Bohnic.

„Problém s horkem na dětských hřištích je skutečně aktuální, dostáváme na toto téma podněty i od občanů. V současné době se snažíme hřiště, která nově budujeme nebo rekonstruujeme, vybavit ‚ochlazovacími prvky‘, jako je například na Dětském ostrově sprcha ve tvaru houby pro děti. Instalujeme také pítka s pitnou vodou. Podobně bychom chtěli vybavovat i ostatní hřiště. Probíráme i možnosti přístřešků pro ochranu před přímým sluncem,“ uvedl k problematice tiskový mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka.

Skutečnost, že české podnebí se čím dál častěji začíná podobat subtropickému podnebnému pásu jihoevropských zemí, je zapotřebí zohlednit do všech oblastí a témat, která spadají do života ve městě. Z informací pražských radnic vyplývá, že v tomto ohledu by se měla situace ve veřejném prostoru neustále zlepšovat.

Fotogalerie
9 fotografií