Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ze zookoutku rovnou na jatka: Jak končí tygří koťata, se kterými se chodí mazlit děti?

30. července 2018
18:29

Odhalení tygřích jatek u Berouska šokovalo českou veřejnost. Úspěšná akce našich inspektorů spolu s celníky by mohla otevřít oči zákonodárcům i jinde v Evropě, kde možná doposud ani netušili, že se něco podobného na starém kontinentu může dít. Jak se vůbec na odporný byznys přišlo?

Při červencové razii v Zooparku Bašť u Prahy celníci nalezli tělo čerstvě zastřeleného tygra, produkty z tygrů i kůže velkých šelem. Zadrženi byli tři lidé, včetně Ludvíka Berouska pocházejícího ze slavného cirkusového rodu. Podle vyšetřovatelů gang šelmy zabíjel kvůli výrobě přípravků tradiční čínské medicíny.

Celníci spolu s inspektory České inspekce životního prostředí (ČIŽP) se na obchodování s těmito chráněnými zvířaty zaměřili po akci Tygří oko před dvěma lety, při níž nalezli různý kontraband pocházející právě ze zmíněných šelem. Vyšetřovatelé tehdy začali poprvé prověřovat i podezřelé láhve s kalnými tekutinami a následné genetické analýzy ukázaly, že obsahují zvířecí DNA a jde o vývary z tygrů. To ale nebyla jediná souvislost. "V republice se začaly množit zookoutky, které lákají na mazlení koťátek, s nimiž se pak lidé fotí. Málokomu dojde, že použitelnost mláděte je půl až tři čtvrtě roku, pak zvíře doroste – a zookoutek potřebuje další a další mláďata. Ale co se děje s těmi dospělými tygry a lvy?" popsala Pavla Říhová, vedoucí odboru ČIŽP specializující se na chráněná zvířata v rozhovoru pro Lidové noviny. 

Inpektoři začali po osudech šelem pátrat a dospěli k šokujícímu odhalení. "Při naší kontrolní činnosti jsme v minulých letech zjistili, že je tady velmi divná úmrtnost tygrů mimo zoologické zahrady. V zoo se tygr dožije dvaceti let, v jiných chovech – privátních, cirkusových, obchodních – tygři umírají do pěti let. To je mladé zvíře plné síly, nijak háklivé, nemělo by umřít. Bylo divné, že tygři takhle mizí," uvedla dále.

Podle ní se tygři na jatka dostávají právě nejspíš z kontaktních zoo, do kterých se chodí děti s koťátky mazlit. Na exkurze sem chodí i celé školní a školkové třídy, aniž by tušily, jak jednou tato mláďata skončí. "Veřejnost by měla pochopit jednu věc: na první pohled to vypadá, že ti lidé, kteří koťata takto nabízejí, mají zvířata rádi, ale není to úplně pravda, je to především dobrý byznys. Chápu, že mazlení lidi láká, když koukám na tygří kotě, taky bych se s ním nejraději pomazlila, ale vím, že to je špatně. Tomu zvířeti lidský dotyk rozhodně není příjemný a přispívá to k tomuhle všemu," vysvětlila.

Video  Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž  - Four Paws
Video se připravuje ...

Konec kontaktních zoo?

V souvislosti s odhalením zabíjení tygrů na maso ministerstvo zemědělství oznámilo, že hodlá zpřísnit zákony. Chovatelé budou muset splňovat přísné podmínky v odbornosti i například v otázce velikosti výběhů.

„Události posledních týdnů, kdy majitelům šelmy utekly, nebo celníci našli tělo čerstvě usmrceného tygra a kůže velkých kočkovitých šelem, dokazují, že je třeba zpřísnění chovu těchto zvířat,“ vysvětlil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Zpřísnění zákonů bude podle Tomana znamenat úplný konec mazlících koutků a tzv. kontaktních ZOO. „Bude se to týkat všech šelem v těchto chovech. Ano, postupně to bude znamenat konec,“ potvrdil ministr na dotaz Blesk Zpráv.

Podle Státní veterinární správy žije v Česku mimo zoologické zahrady na 250 velkých kočkovitých šelem u více než 130 chovatelů. V ZOO je jich asi polovina. Úplný zákaz chovu soukromníky je podle odborníků komplikovaný, protože by nebylo kam šelmy z chovu dát.

 

 

 

 

cervena_sedma ( 31. července 2018 01:25 )

Je to stejně jen týrání zvířat. Tygři jsou zdrogovaní, aby neublížili a děti pak vyrůstají v tom, že takto to v přírodě normálně chodí. Ne toto je jen čiročirý byznys, který ničemu nepomáhá. To je spíš proti přírodě.

pupak_1 ( 31. července 2018 00:03 )

 Přece nebudou porážet staré, vyběhané tygry. Stejně, jako je nesrovnatelně lepší telecí maso, než maso ze staré dojnice. Počkejte lidi, až přijde hlad. To budeze rádi za brouky a potkany. Važte si této krásné doby, kdy ještě můžete jíst tygry, slony, zebry, ap.

balcarova3 ( 30. července 2018 20:25 )

stáhnout z kůže Berouska !! a za živa!

certicekjity ( 30. července 2018 19:13 )

 Nechápu proč v zookoutku chovat takové šelmy. Ty patří do zoo se o ně pořádně starají a děti se na ně můžou dívat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání