Už před rokem pořídilo město v rámci projektu Smart City Plzeň prvních deset kusů za 450 tisíc korun. Přístroje jsou v plaveckém areálu, divadle, na úřadech a pět jich má k dispozici městská policie ve vozech držících nonstop službu.

„Teď jsme jich nakoupili dalších pět, jejich cena se pohybovala kolem 250 tisíc korun,“ řekl primátor města Martin Zrzavecký. Jeden z přístrojů najde místo v Doosan Aréně ve Štruncových sadech, další v plaveckém areálu na Lochotíně, na městském atletickém stadionu ve Skvrňanech, v areálu DEPO2015 a v srpnu se umístí ještě v nové hale TJ Lokomotiva na Slovanech, která by měla být otevřena letos v září.

Použití automatického externího defibrilátoru je velmi snadné. „Přístroj vede zachránce celým průběhem první pomoci, monitoruje životní funkce postiženého a mimo jiné umí vyhodnotit, zda je nutné použít elektrický výboj či nikoli. Dokáže navádět i laika při masáži srdce tak, aby byla účinná,“ popsal vedoucí magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Aleš Průša.

Hlas poradí

Zabudovaný senzor v elektrodách kontroluje správnou frekvenci srdeční masáže 100krát za minutu i správnou hloubku masáže. „Hlasem vede zachránce k použití správné síly při masáži hrudníku v rozmezí pěti až šesti centimetrů. Napoví mu, kdy má přitlačit více, a když provádí masáž správně, sdělí mu, že je dobrá,“ uvedl Jiří Jakoubek z odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení magistrátu.

Na displeji je také možnost zobrazení EKG křivky pro zdravotníky a přístroj lze použít i pro děti. „AED si umí automaticky přizpůsobit úroveň energie výbojů při umístění na dětských pacientech bez použití speciálních elektrod,“ dodal Jakoubek.

Do budoucna počítá město s nákupem dalších defibrilátorů na exponovaná místa. Ve světě jsou k dispozici na většině míst, kde se shromažďuje větší počet lidí. A Plzeň nechce zůstat pozadu. „Jde o zařízení, jejichž použití zvládne každý,“ zakončil Průša.

VIDEO: Defibrilátor zachraňuje život.