Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka dorazil „na kobereček“ k OKD. Dřív prý nemohl kvůli dovolené s dětmi

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, pk, zst - 
27. července 2018
14:03

Před sněmovní vyšetřovací komisí k privatizaci těžební společnosti OKD v pátek přišel vypovídat někdejší ministr financí a později premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten se měl dostavit již na začátku týdne, ale kvůli rodinné dovolené nemohl, řekl při příchodu novinářům. S komisí hovořil také bývalý člen několika vlád a nynější guvernér centrální banky Jiří Rusnok nebo exministr Miroslav Grégr.

Přijel tramvají, spořádaně na přechodu počkal na zelenou a pak se vydal vstříc hloučku novinářů. Expremiér Sobotka (ČSSD) dorazil na výslech k privatizaci OKD dle svých slov po dovolené s dětmi.

„Dneska mám určitě čas. Z úterka jsem se omluvil, protože jsem měl na první polovinu tohoto týdne naplánovanou dovolenou s dětmi a uvítal jsem fakt, že bylo možné přijít koncem týdne,“ zmínil s narážkou na to, že jeho výslech se může protáhnout.

„Jsem připraven informovat o postupu, který volilo ministerstvo financí v době roku 2004. Privatizace byla zahájena před 28 lety, dokončena před 14 lety, před 22 lety došlo k zásadnímu zlomu. Tehdy stát rozdával akcie OKD zadarmo tak dlouho, až v roce 1996 přišel o majoritu. Já jsem se stal ministrem financí 6 let poté,“ ozřejmil svůj pohled na věc bývalý ministerský předseda.

Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD. Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD. | ČTK

„Vše proběhlo v souladu se zákonem, se soutěžními pravidly EU. Pokud jde o prodej minoritního podílu, spekuluje se, že stát mohl získat vyšší částku. V době, kdy jsme prodávali tento podíl, nikdo vyšší částku nenabízel. Prodali jsme ho za více než 4 mld. korun, což bylo víc než znalecký posudek,“ brání postoj tehdejší vlády Stanislava Grosse.

Prodávali jsme OKD společnosti Karbon Invest, ne panu Bakalovi. Nesignalizovali, že si nechtějí ponechat ten podíl. Pro mě osobně to bylo velké překvapení, když jsem se dozvěděl, že po těch složitých jednáních, která se vedla, tak došlo k předprodeji,“ doplnil.

Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD. Expremiér Sobotka dorazil do Sněmovny na výslech k OKD. | ČTK

Sobotku předcházeli Rusnok a Grégr

Bývalý člen několika vlád a nynější guvernér centrální banky Jiří Rusnok strávil dnes dopoledne před sněmovní komisí k privatizaci těžební společnosti OKD přes hodinu. Co poslancům říkal, nechtěl novinářům s ohledem na uzavřené jednání komise prozradit.

Po Rusnokovi předstoupil před členy komise další bývalý ministr Miroslav Grégr. Vypovídal zhruba stejnou dobu jako Rusnok, dolní komoru opustil bočním vchodem a novinářům se vyhnul. 

Rusnok detaily tajil

„To je jejich role. Detaily vám sdělovat nemůžu, protože je to uzavřené. Ptali se mě na to, co si pamatuju a já sem jim řekl, co si pamatuju. Co si nepamatuju, jsem jim neřekl. Tím to skončilo,“ řekl Rusnok.

Ten byl přes rok ministrem financí v kabinetu Miloše Zemana a následně necelý rok ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Vladimíra Špidly. Později byl Rusnok premiérem úřednického kabinetu a nyní je guvernérem České národní banky. Grégr řídil ministerstvo průmyslu a obchodu v Zemanově kabinetu.

Předseda komise Lukáš Černohorský (Piráti) novinářům řekl, že Rusnok a Grégr mluvili o období, kdy stát ztratil v OKD majoritu, což bylo ve druhé polovině 90. let, a před tím, co prodal zbývající podíl. Doplňovali i detaily, které nebyly součástí písemných dokumentů, uvedl Černohorský.

Sobotkovo slyšení

Zřejmě nejočekávanější je Sobotkovo slyšení. Sobotka bývá kvůli prodeji minoritního podílu státu v OKD v roce 2004 firmě Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy terčem kritiky. Celá důlní společnost pak přešla do rukou skupiny finančníka Zdeňka Bakaly. Před dvěma roky skončila OKD v insolvenci. Akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko.

Sobotka pochybení při prodeji menšinového státního podílu v OKD opakovaně odmítá. Před soudem jako svědek loni uvedl, že kvůli privatizaci by měl být souzen ten, kdo rozhodl o tom, že stát v OKD přišel o majoritu. Stalo se tak ve druhé polovině 90. let. Souzeni by měli být podle Sobotky také lidé, kteří z firmy po roce 2004 vyvedli obrovské peníze. Privatizaci menšinového podílu hájil například tím, že se prodal za nejvyšší nabízenou cenu.

Cena podílu činila 4,1 miliardy korun. Podle žalobce ale byla nejméně 9,8 miliardy, při prodeji tedy vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun. Soud začátkem května nepravomocně osvobodil znalce Rudolfa Douchu, který vypracoval posudek ohledně ceny státního podílu v OKD. Osvobodil i oba bývalé místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle soudu nebylo prokázáno, že je skutek trestným činem. Státní zástupce se proti tomu ale odvolal.

Členové komise mají prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění černouhelné společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob. Výsledky má komise předložit plénu do deseti měsíců od založení, tedy v polovině října.

 

ttom ( 27. července 2018 15:42 )

Jakou má kabelo a růžovou košolo osel z Veškova A já jsem si myslel, že od vyšetřovací komise ho hned svezou na Moravu na Mírov ...

sores ( 27. července 2018 15:11 )

Rath chce kandidovat do politiky, jakoby se nic nestalo. No u nás je to fakt kocourkov, co si ten korupčník o sobě myslí??

krista2018 ( 27. července 2018 14:21 )

celá ta komise PS je na dvě věci. Je to pouze přehrabování prázdné slámy. Miliardy se republice nikdy nevrátí a Bakala je vysmátý. A takových případů je více ala solární baroni. Nakonec se ukazuje proč Klaus udělal velkou amnestii. Ale škoda slov

sores ( 27. července 2018 13:20 )

By mně zajímalo čím si teď vejce Sobotka vydělává na nájem a vůbec na žití.Je rozvedený tak i vlastně na alimenty. Byl to těžký slaboch připos.r.a.ný kam vítr tam kabát!! Dobře že zmizel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa