Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bohumínská účetní zpronevěřila 8 milionů! Do vězení půjde na 6 let

Bývalá účetní z Bohumína jde za zpronevěru 8 mil. Kč do vězení
Bývalá účetní z Bohumína jde za zpronevěru 8 mil. Kč do vězení  (Autor: Foto Blesk - Karel Janeček a archiv)
Autor: ČTK, lm - 
26. července 2018
09:44

Za zpronevěru více než osmi milionů korun si bývalá účetní bohumínských městských organizací Anastazie Stoklasová odpyká ve vězení definitivně šest let. Rozsudek ostravského krajského soudu ve čtvrtek potvrdil olomoucký vrchní soud.

Soud zamítl odvolání ženy, která se domáhala nižšího trestu. Devětapadesátiletá žena musí podle rozsudku městu zaplatit škodu a po dobu šesti let nesmí vykonávat obdobnou pracovní činnost. Žena podle soudu peníze města zpronevěřovala zhruba 15 let, šlo o promyšlené a plánovité jednání.

Podle předsedy senátu Milana Kaderky je trest přiměřený, zohledněno je i její doznání a předchozí bezúhonný život. "Je zde velký rozsah páchané trestné činnosti, je zde přes tisíc útoků. Šlo zprvu o drobné částky, později však sumy, které si obžalovaná přisvojovala, přesahovaly i desítky tisíc korun," uvedl předseda senátu. Podle soudu selhaly do jisté míry kontrolní orgány města. Žena však byla vnímána jako velmi erudovaná pracovnice, podezření bylo nulové. "Trest je úměrný všem okolnostem případu," doplnil soudce.

Ženě původně hrozilo až deset let vězení. Její obhájce žádal mírnější trest. "Na úřadě pracovala 20 let a samozřejmě selhala. Selhal však i úřad jako takový. Nešlo o sofistikovaný podvod, dal se odhalit. Je otázkou, proč úřady nejednaly kompetentně. Škoda mohla být pro úřad menší stejně jako trest pro mou klientku," uvedl. Stoklasová svého činu dnes velmi litovala. "Za ty tři roky, kdy jsem nevyšla z domu, změnil se mi život. Manžel odešel k jiné ženě, nemám právo vidět vnuky. Jsem na dně," řekla.

Mezi lety 2000 a 2015 pracovala Stoklasová v Bohumíně jako účetní příspěvkových organizací města, a to základní školy a mateřské školy Bohumín, mateřské školy se speciální třídou Bohumín - Nový Bohumín a Centra sociálních služeb Bohumín. Z pozice účetní mohla nakládat s penězi, čehož podle obžaloby zneužila. Celkem provedla několik set nezákonných operací v elektronickém bankovnictví, peníze školních zařízení posílala na své a další účty. Platila z nich například leasing vozu, stavební spoření či pojistky. Dlouhodobě přitom zneužívala důvěry ředitelek příspěvkových organizací, uvedl žalobce.

Soud ji poslal do vězení za zpronevěru a podvod, původně jí hrozilo až deset let. Podle soudu nezákonnými platebními operacemi obohacovala nejen sebe, ale i své rodinné příslušníky. Žena však tvrdila, že její rodina o tom, že se jedná o platby z jiných účtů, nevěděla. Její trestnou činnost odhalili zaměstnanci města při kontrole účetnictví.

V minulosti bohumínská radnice řešila také zpronevěru peněz úřednicí z majetkového odboru. Celkem si podle vedení města na své účty od roku 2005 do roku 2013 přeposlala až čtyři miliony korun. S penězi pro sebe počítala už při sestavování rozpočtu odboru. Město na nesrovnalosti přišlo při kontrole, kterou nařídilo, když se dozvědělo o zpronevěře v blízké Orlové.

6010 ( 26. července 2018 11:38 )

Jenom 6 let? V polovině trestu si požádá o podmíněné propuštění a bude se doma těšit z nakradených milionů.Řeší vůbec někdo, aby ty peníze vrátila?Pokud ne, tak to já bych si také šla na 3 roky sednout do klídku, jídlo, oblečení, vše pod nos a pak být milionářka.To není špatné.Začnu o tom přemýšlet.

istyl ( 26. července 2018 09:59 )

Kdyz ona 6 let, to by Babišinec nevylez z basy...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání