Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za uprchlíky do Německa přišlo loni 54 tisíc příbuzných. V rámci slučování rodin

Autor: ČTK - 
25. července 2018
22:23

V rámci slučování rodin do Německa loni přišlo z šesti nejčastějších zemí původu uprchlíků 54 000 lidí. Oznámilo to dnes německé ministerstvo zahraničí. Většinou šlo o takzvané privilegované slučování rodin, kdy uprchlíci žijící v Německu nemuseli prokazovat, že rodinným příslušníkům dokážou zajistit obydlí a živobytí, informovala agentura DPA.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že uvedený počet přistěhovalých rodinných příslušníků se týká lidí z Eritreje, Sýrie, Iráku, Íránu, Jemenu a Afghánistánu. Až do března roku 2016 bylo v Německu možné také slučování rodin běženců, kteří nemají status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu.

Letos v únoru tento stav vláda prodloužila až do konce července, a poté dospěla ke kompromisu, který má slučování rodin od srpna opět umožňovat v omezeném počtu tisícovky rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou měsíčně. Zohledňována mají být kritéria jako blaho dětí, doba odloučení, nemoc v rodině nebo šance na integraci.

Chtějí rozšířit seznam bezpečných zemí

Německá vláda se přitom nedávno vyslovila pro rozšíření seznamu takzvaných bezpečných zemí - do nichž je možné snadněji vracet migranty - o Tunisko, Maroko, Alžírsko a Gruzii. Je ale nejisté, zda s návrhem budou souhlasit i zákonodárci, protože podobnému kroku dlouhodobě brání opozice především z řad Zelených.

O azyl v Německu v roce 2017 požádalo kolem 8700 migrantů z Tuniska, Maroka, Alžírska a Gruzie. Migranti přicházející z tzv. bezpečných zemí, kde by jim podle Německa nemělo hrozit nelidské zacházení, ve spolkové republice zpravidla nemají nárok na azyl, a jejich žádost je tak možné zpracovat rychleji. Rychlejší by pak měl být i jejich návrat do země původu.

Hrozí odmítnutým mučení?

Velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) se o zařazení Tuniska, Maroka a Alžírska na seznam bezpečných zemí snažila už v minulém volebním období. Návrh se jí ale nepodařilo prosadit, protože ho ve Spolkové radě zablokovaly zemské vlády s účastí Zelených, kteří jsou přesvědčení, že v zemích Maghrebu lidem stále hrozí mučení nebo jiné nepřípustné zacházení ze strany státu. Kritizují také to, že je v nich trestná homosexualita.

Složité schvalování ve Spolkové radě se na rozdíl od Spolkového sněmu očekává i letos. „Pro tento zákon potřebujeme dvě spolkové země, kde se Zelení účastní na vládě,“ připustil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU), který se kvůli migrantům dostal v poslední době do ostrého sporu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU).

Zobrazit celou diskusi