Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestování v 8. měsíci těhotenství? Zlomenou ruku vám pojišťovna proplatí, porod ne

Autor: ula - 
26. července 2018
06:19

Jste těhotná a chystáte se vyrazit na dovolenou? Rozhodně byste neměla, stejně jako zbytek rodiny, podceňovat cestovní pojištění. I když vás pojišťovny pojistí a cena se neliší od běžného pojištění, většina pojišťoven vás pojistí maximálně do 26. týdne těhotenství. To znamená, že pokud vycestujete v osmém měsíci těhotenství a stane se vám cokoliv, co souvisí právě s vaším stavem, pojišťovna vám náklady neproplatí. Na co si dát pozor, pokud hodláte v požehnaném stavu vyrazit na dovolenou?

„V souladu s pojistnými podmínkami pojistitel neposkytuje po 24. týdnu těhotenství pojistné plnění v případě porodu, včetně předčasného a šestinedělí, interrupce, vyšetření ke zjištění a sledování těhotenství,“ uvedla Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Takto je to i v dalších českých pojišťovnách, jen se různí hranice, když už se vaše cestovní pojištění nebude vztahovat na těhotenství.

„Pojištění obecně kryje rizika spojená s nahodilou událostí. Možné zdravotní komplikace, které mohou souviset s těhotenstvím po 26. týdnu, mají podle statistických dat výrazně vyšší míru pravděpodobnosti – nejednalo by se tak o nahodilou událost,“ řekl Jiří Cívka z pojišťovny AXA.

Musíte mít tedy na paměti, že pokud vyrazíte na dovolenou po 26. týdnu těhotenství, znamená to, že vaše cestovní pojištění vám kryje pouze zdravotní komplikace, které nesouvisejí s těhotenstvím.

Pokud si zlomíte v osmém měsíci na dovolené ruku, pojišťovna vám úraz proplatí, pokud začnete v zahraničí rodit, následnou péči v nemocnici a porod si pak už platíte ze svého.

Narozené dítě v zahraničí není pojištěné

„Cestující těhotné ženy bych ráda upozornila ještě na jednu věc důležitou věc. Dítě narozené v zahraničí není pojištěné a mohou tak nastat problémy s financováním zdravotní péče o něj, a to zvláště v zemích mimo Evropskou unii,“ uvedla pro Blesk Zprávy Ivana Buriánková z České pojišťovny.

„Vždy nastávající matky upozorňujeme na možná rizika a doporučujeme jim, aby cestu konzultovaly se svým ošetřujícím lékařem,“ upřesňuje Honza Marek, mluvčí Generali. “

„Ženám, které mají tzv. rizikové těhotenství nebo jsou v pokročilejší fázi těhotenství (po 24. týdnu) pak cestu na hranice spíše nedoporučujeme, ale pokud těhotenství probíhá „hladce“, pak těhotná žena může klidně vycestovat i v sedmém měsíci, ale je dopředu informována, že lékařská ošetření se vztahují na „klasická“ léčebná ošetření (např. zlomená noha, zažívací potíže, bolesti zubů, další úrazy atd.,“ řekl Petr Milata, mluvčí ČSOB pojišťovny.

„Ženy se u nás mohou pojistit až do 2 měsíců před předpokládaným datem porodu. Pojištění pro těhotné ženy obsahuje zvýšené limity na léčebné výlohy – až 6 milionů korun a vztahuje se na péči související s těhotenstvím i porodem, stejně tak jako na léčení či operaci předčasně narozeného dítěte,“ řekl Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

Bezpečnost cestování ověří lékař

Ačkoli většina pojišťoven poskytujících cestovní pojištění v těhotenství nevyžaduje potvrzení o zdravotním stavu, žena by před jakoukoli cestou do cizích měst, do hor nebo k moři měla navštívit svého gynekologa. Ošetřující lékař zná totiž nejlépe dosavadní průběh jejího těhotenství a spolehlivě poradí, zda je cestování bezpečné či upozorní na všechna možná rizika. „Při zahraničních cestách po Evropě by se ženy rozhodně neměly spoléhat pouze na evropský průkaz pojištěnce, který nemusí pokrýt veškeré náklady spojené s ošetřením,” uvedl Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Zátěži je těhotná žena vystavena již při samotné cestě do cílové destinace. Pro její hladký průběh ovšem stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  • Pravidelné přestávky – dlouhé sezení bez pohybu může způsobit nepříjemné otoky nohou. Ženy by se měly v pravidelných intervalech procházet a dopřát si alespoň krátké protažení, které zajistí lepší prokrvení končetin.
  • Bezpečnostní pásy – ženy by měly být připoutány po celou dobu jízdy nebo letu. Bezpečnostní pásy v žádném případě nenarozené dítě neohrožují, právě naopak.
  • Délka cestování – maximální doba, kterou žena stráví cestou, by v ideálním případě neměla přesáhnout 5 až 6 hodin.
  • Pohodlí a hydratace – boty bez podpatku, pohodlné oblečení a dostatečné množství tekutin zajistí komfort během celé cesty.

Pozor na cestování letadlem

Nejlepším časem na cestování je v období mezi 4. a 7. měsícem těhotenství, kdy by žena již neměla trpět ranními nevolnostmi, které mohou cestování značně znepříjemňovat. Z mnoha dovolenkových destinací by ovšem měla vyřadit ty, do kterých je nutné speciální očkování, jelikož některá z nich nejsou v těhotenství doporučovaná.

V případě, že ženu čeká cesta letadlem, by si měla prostudovat přepravní podmínky letecké společnosti. Každý dopravce má totiž specifická pravidla týkající se doby, kdy je pro těhotné ženy létání zcela bezpečné. Některé společnosti požadují po překročení určitého týdne těhotenství lékařské potvrzení o zdravotní způsobilosti k přepravě.

„Základní složkou cestovního pojištění pro těhotné ženy je samozřejmě pojištění léčebných výloh. Tedy takových výdajů, které jsou přímo spojené s ošetřením či léčením nastávající maminky,” upřesnil Orawski. Vždy je doporučené u pojištění hledět i na výši limitů, popřípadě volit krytí bez limitu.

 

 

Zobrazit celou diskusi