Sotva se odlepil český pilot od Země, spustil se na zhruba dvě stě příznivců déšť. Na prvních pár set metrů Romana Kramaříka doprovodily čtyři letouny, pak už letěl za svým dobrodružstvím úplně sám. První zastávka ho čeká zítra v Bělehradě. Poté přistane na dalších dvaceti letištích, v nichž bude nabírat síly. V letadle z roku 1979 by měl strávit dlouhých 150 hodin.

Nejdelší část jeho letu bude trvat necelých třináct hodin, kdy poletí nad Pacifikem: „Během celé trasy budu řešit počasí a změny větru. Počítám i s drobnými příkořími ze strany letadla. Je to přeci jen čtyřicetiletý stroj,“ odhodlaně říká Roman Kramařík.

Hodiny bez záchodu

Velmi praktický a puntičkářský pilot našel způsob, jak jít během letu na záchod: „V letadle to řeším stejně jako v zácpách. Petlahví,“ směje se letec. Do smíchu ovšem není jeho rodině. Manželka s cestou zpočátku nesouhlasila, ale při odletu se neubránila dojetí.

Velký strach má o svého syna i maminka, Marie Kramaříková: „Mám o něj hrozný strach. Úplně ho vidím, jak skončí na dně moře a budou ho ožírat žraloci. Ještě před rokem jsem mu to rozmlouvala. Už je přeci jen starší, ale on mi odpovídal, že kdy jindy by si měl splnit svůj dětský sen,“ říká sympatická Kramaříková.

První Čech

Na průběh letu okolo zeměkoule bude dohlížet rozhodčí Jiří Dodal: „Ve světě tento rekord pokořilo zhruba 180 letců. Roman Kramařík by byl první Čech. Teď musí jen dodržet plán svého letu,“ vysvětluje rozhodčí. A cesta kolem světa není nejjednodušší a nejlevnější. Romana Kramaříka bude stát přes milion korun.

Na překonání rekordu mohli přispět lidé prostřednictvím stránky HitHit. K dnešnímu dni pilot vybral 250 tisíc korun z celkové částky 300 tisíc korun. Mezi jeho množství podporovatelů patří i arcibiskup Dominik Duka. Ten tajně vyslal na letiště posla, aby letci předal šperk a vzkaz, že za něj bude arcibiskup v den odletu sloužit večerní mši.

Velký návrat je naplánovaný na 8. září v Letňanech. O Průběhu letu bude Roman Kramařík podávat zprávy prostřednictvím sociálních sítí a Českého rozhlasu. 

Video
Video se připravuje ...

O četbě kolem světa, nejčernějších scénářích a největším strachu hovoří Roman Kramařík. Jiří Marek

 

Fotogalerie
16 fotografií