Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zakladatelka (†31) nahých aktivistek Femen spáchala sebevraždu: „Všichni jste falešní“

Autor: ČTK, simao - 
24. července 2018
14:11

Spoluzakladatelka a bývalá členka feministické skupiny Femen Oksana Šačková spáchala v Paříži sebevraždu, bylo jí 31 let. S odvoláním na vůdkyni skupiny Innu Ševčenkovou to dnes uvedla agentura AFP. Sama organizace označila Šačkovou za nejméně bojácnou a současně nejzranitelnější ze svých aktivistek. Aktivistky Femen v minulosti zaútočily na českého prezidenta Miloše Zemana, italského expremiéra Silvia Berlusconiho, vtrhly pak na hrací plochu i během finále fotbalového MS v Rusku.

„Tělo Oksany se našlo v pondělí v jejím bytě. Zabila se,“ řekla Ševčenková. Ta podle stanice BBC také uvedla, že přesné datum smrti ještě není známo, nejspíš je určí až pitva.

Vzkaz před smrtí

Šačkovou naposledy viděli živou v pátek. Na rozloučenou prý napsala „všichni jste falešní“. Hnutí Femen proslulo demonstracemi proti diskriminaci žen a potlačování lidských práv, přičemž jeho členky své protesty pořádají vždy polonahé.

Šačková v dubnu 2008 v Kyjevě patřila ke čtyřem spoluzakladatelkám hnutí, které později poznamenal rozkol a přesídlení do Francie. Tam získaly azyl po útocích ve vlasti.

Aktivistka zaútočila i na Zemana

Naposledy napůl obnažená demonstrantka překvapila bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho ve volební místnosti při březnových volbách.

Podobný incident se stal i v Praze během prezidentských voleb. Aktivistka hnutí Femen Anželina Diašová se vrhla ve volební místnosti na prezidenta Miloše Zemana. Na odhalených prsou měla nápis „Zeman, Putin's slut“ (Zeman, Putinova děvka).

Útoku v minulosti neunikl ani ruský prezident Vladimir Putin, proti kterému vyrazily aktivistky Femen na veletrhu v německém Hannoveru. Přihlížela při tom i německá kancléřka Angela Merkelová.

Zatímco Angela Merkel útok aktivistek z hnutí Femen odsoudila, Putina to nijak nerozhodilo Zatímco Angela Merkel útok aktivistek z hnutí Femen odsoudila, Putina to nijak nerozhodilo | EPA

Zesnulá spoluzakladatelka žila s přítelem ve Francii

Šačková žila od roku 2013 ve Francii, vystoupila z hnutí a věnovala se malířství. Podle své kolegyně Jany Ždanovové malovala protináboženské ikony a loni začala studovat na akademii.

V pronajatém bytě žila s mladým přítelem a vše se zdálo být v pořádku. Vzhledem k přecitlivosti umělkyně však zprávu o sebevraždě Ždanovová nepovažovala za překvapení.

Ruda_uderka ( 6. října 2019 00:27 )

Určitě to byla sebevražda?

simonCZ ( 3. dubna 2019 15:24 )

odpočívej v pekle ty čubko

simonCZ ( 2. ledna 2019 14:08 )

pokud se obesila skoda ze tam nebyl logan paul

simonCZ ( 4. listopadu 2018 13:22 )

*** jedna to jí patří já bych jí ty její zasrané kozy uřezal a pověsil si je na zeď kundě vymrdaný

simonCZ ( 4. listopadu 2018 13:19 )

doufám že se ta *** vymrdaná pálí v pekle čubka jedna vyjebana

Zobrazit celou diskusi