Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární Pérák se vrátil v komiksu ABC: Bojuje s nacisty a hledá staročeské artefakty!

Autor: red - 
27. července 2018
13:30

Osvědčená autorská dvojice scenáristy Petra Macka a výtvarníka Petra Kopla oživila legendárního hrdinu druhé světové války Péráka. Populární postavu moderní české mytologie Macek a Kopl přivedli zpět v komiksovém seriálu pro časopis ABC.

Komiksový Pérák v časopise ABC dostal podtitul Oko budoucnosti a je rozdělen do třinácti pokračování, která vycházejí společně s „abíčkem“ ve čtrnáctidenních intervalech. V dobrodružném příběhu pro odrostlejší mládež je Pérák donucen pomáhat nacistům při pátrání po místě posledního odpočinku kněžny Libuše, která byla nadána jasnozřivectvím. Její dar vidění budoucnosti a proroctví chce totiž Adolf Hitler použít k vítězství ve válce. „Kdyby měl Indiana Jones za sebou nacistické experimenty a k dispozici skákací boty, mohl by se našemu Pérákovi rovnat,“ přibližuje styl vyprávění s nadsázkou Macek.  

Macek s Koplem jsou také autoři zatím jediného české superhrdiny Zázraka, jehož příběhy vyšly zatím ve 25 sešitech. Dechberoucí Zázrak se v nich setkává – a utkává – s dalšími českými legendami, jako je Golem, Bílá paní, doktor Faust, vodníci či kouzelník Žito. „V Zázrakovi jsme do našich příběhů poprvé začlenili právě i Péráka, a ta postava si okamžitě získala naši i čtenářskou oblibu. Proto jsme pro něj vytvořili tento speciální příběh, který je od Zázraka lehce odvozený. Užijí si ho ale i čtenáři, kteří Zázaka neznají, a třeba je to němu ještě zpětně dovede,“ dodává Macek.

Pérák patří do kategorie městských legend, první pověsti o něm vznikly právě za druhé světové války. Mělo se jednat o hrdinu, který bojoval s okupanty a pomocí speciálních bot s pružinami a akrobatické zdatnosti dokázal přeskakovat celé ulice a domy.

VIDEO: Tajemná místa: Kdo byl záhadný postrach nacistů Pérák?

Video  Tajemná místa: Kdo byl záhadný postrach nacistů Pérák?  - Jiří Vítek
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi