Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žárovky „zdarma“ za dva tisíce. Úřad si kvůli šmejdům posvítí na tisíce smluv

Autor: ČTK, pk - 
24. července 2018
16:00

Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií. Je to v souvislosti s případy, ve kterých tzv. šmejdi nabízeli změnu dodavatele energií za výhodnějších podmínek a k tomu úsporné žárovky jako dárek zdarma. Pokud poté spotřebitel od smlouvy odstoupil, požadovali dva tisíce Kč za žárovku.

Kvůli vymáhání údajných pokut od dodavatelů energií se na Českou obchodní inspekci (ČOI) a ERÚ obrací stále více spotřebitelů, uvedly v úterý v tiskové zprávě Česká obchodní inspekce (ČOI) a ERÚ. Inkasní agentury vyhrožují spotřebitelům v SMS zprávách či doporučených dopisem, „exekucemi po uplynutí 48 hodin. To je ale v praxi nereálné,“ dodaly ČOI a ERÚ.

„Máte 48 hodin na zaplacení dluhu ve výši 2900 Kč a zaslání dokladu o úhradě, vystavujete se riziku vydání platebního rozkazu a následné exekuci,“ stojí podle inspekce v rozesílaných dopisech. Inkasní agentury se tak snaží vzbudit dojem, že pohledávku začnou vymáhat okamžitě po uplynutí 48 hodin formou exekuce. Takový postup je však v praxi nereálný. Vedení exekučního řízení je možné na základě pověření soudu.

Výhružné SMS či doporučené dopisy, kterých může přijít i několik za jediný týden, nerozesílá dodavatel, ale inkasní agentura. Dodavatel však stojí za původní pohledávkou, kterou prodal vymahačské agentuře nebo ji vymáháním přinejmenším pověřil.

Inspekce radí spotřeb

itelům v případech, kdy společnost nemá na pokutu či úhradu služeb nárok, aby jí to klient sdělil a požadoval nejlépe písemnou odpověď. Pokud nezareaguje, měl by se obrátit na ERÚ. Pokud způsobuje potíže zprostředkovatel, měl by se spotřebitel obrátit na ČOI.

 

ČOI se v rámci mimosoudního řešení sporů setkává i s případy, kdy jsou spotřebitelé vystavováni pravidelnému nátlaku a výhrůžné SMS zprávy o hrozící exekuci jim chodí prakticky obden. „A to i přesto, že LED žárovky vrátili a postupují v souladu s právním stanoviskem ČOI,“ uvedl ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Stát plánuje změnu legislativy, která by měla pomoci v boji proti nekalým praktikám v energetice, takzvaným šmejdům. Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá nový zákon o ochraně spotřebitele, problematiku by měla řešit také připravovaná novela energetického zákona.

Důchodkyně naletěla šmejdům: Za hlemýždě dala 50 tisíc

Zobrazit celou diskusi