Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přehrada zatopila laoské vesnice, tragédii zažilo i Česko. Expert: První napuštění je kritické

Autor: ČTK, všm, Andrea Ulagová - 
24. července 2018
17:24

V Laosu došlo v pondělí večer k velké tragédii. Protrhla se zde hráz rozestavěné přehrady a vylily se miliardy krychlových metrů vody. Stovky lidí jsou tak pohřešovány a hovoří se i obětech na životech, ty mohou být četné. Projekt měl být otevřen v letošním roce. Právě finalizační fáze je u podobných staveb tou nejkritičtější, uvedl pro Blesk Zprávy Richard Kučera, ředitel provozní sekce Povodí Vltavy. Podle něj je potřeba při prvním napouštění dodržovat přísné bezpečností postupy.

„Zřejmě to byla přehrada těsně po dokončení. Pokud se vylily miliardy kubíků vody, tak už byla zřejmě naplněná,“ řekl pro Blesk Zprávy Kučera s tím, že právě fáze dokončování stavby a uvedení přehrady do provozu bývá tou nejtěžší.

Během prvního napouštění jsou podle něj stanoveny zvláštní – přísnější – postupy a jede se ve speciálním režimu. „Sleduje se, zda se vodní dílo chová tak, jak bylo vyprojektováno a jak bylo postaveno. Je přesně stanoveno, jak rychle se má přehrada naplnit a co všechno se má pozorovat a měřit,“ vysvětlil Kučera. 

Ten upozorňuje, že podobná situace by se v tuzemsku mohla stát jen stěží. V Česku se totiž už 20 let žádná přehrada nepostavila. „U nás máme navíc desítkami let prověřený systém – od projektu přes stavbu. A kontrolu po celou dobu provozu těchto přehrad, takže pravděpodobnost podobného neštěstí je opravdu velice minimální. Podle světových statistik se říká, že k havárii přehrady může dojít s pravděpodobností jedna ku desetitisícům,“ popsal odborník.

Tisíce lidí bez domova

Neštěstí se stalo v provincii Attapeu na jihovýchodě země nedaleko hranic s Vietnamem. Podle oficiální laoské agentury KPL voda připravila o domovy více než 6 600 lidí.

Přehrada se stavěla jako společný podnik vedený jihokorejskou firmou s thajskými a laoskými partnery. Měla být otevřená v letošním roce, ale zatím není jasné, zda už byla uvedená do provozu.

Poslední tragédie v Česku si vyžádala 65 obětí

V tuzemsku došlo k podobné tragédii naposledy ještě za Rakouska-Uherska 18. září 1916. Nehoda se odehrála na říčce Bílá Desná v Jizerských horách, právě při prvním napouštění. Tamní přehrada měla chránit před velkou vodou Železný Brod či Tanvald, místo toho se stala zdrojem zkázy. Po protržení voda během půl hodiny zabila 65 lidí, zničila 33 domů a 69 poničila a 307 osob zanechala bez přístřeší.

Za příčinu neštěstí, které se odehrálo rok po kolaudaci, se považoval nevhodně zvolený materiál tělesa hráze spolu s jeho nedostatečným hutněním. Studie z 90. let ale tuto teorii vyvrátila. Podle ní došlo k problémům průsakem vody tělesem přehrady, neboť jeho těsnění nebylo projektantem dostatečně navrženo.

Video  Povodně ve městě Toowoomba, rozbouřená řeka odnáší i auta!  - Youtube.com
Video se připravuje ...

lahny ( 24. července 2018 18:19 )

Máte pravdu..zlatá první republika, tam kapitalistům v rámci šetření spadl rozestavěný dům Na Poříčí.A další padaly v jiných rocích.Hlavně, že všichni budou chválit první republiku.Kapitalisti tam byli stejné hyeny jako v dnešní době.

Zobrazit celou diskusi