Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Právník chce obletět zeměkouli v letadle z roku 1979. Dělám to pro Čechy, říká

Autor: Mii - 
24. července 2018
13:50

Už ve středu 25. července odstartuje z letiště Točná Roman Kramařík, který se pokusí o něco, co se ještě žádnému Čechovi nepodařilo – sólově v jednomotorovém letadle obletět celý svět. Svou snahu nazval „Mise okřídlený lev“ a letošní rok si vybral kvůli stoletému výročí vzniku Československa.

Roman Kramařík je vystudovaný právník a nadšenec do létání. Létá od 14 let, občas to i vyučuje. Nápad obletět celý svět mu bleskl hlavou již před třemi lety, vyčkal ale na rok 2018, kdy si připomínáme stoleté výročí vzniku československého státu. Pokud se mu totiž cesta podaří, bude prvním Čechoslovákem, kterému se  sólový let kolem světa povedl.

Kramařík plánuje použít šestimístné letadlo Cessna P210N z roku 1979 známé jako OK-TGM. Byť je šestimístné, poletí sám, protože všechno ostatní místo zabere palivo. Toho bude na oblet celého světa potřebovat skutečně hodně - tolik, že bude muset udělat mezizastávku pro natankování, pravděpodobně na Marshallových ostrovech v Mikronésii. Usiloval o zastávku na tyrkysovém atolu Midway, ale to mu ochránci přírody nedovolili.

O celé své snaze Kramařík informuje na crowdfundingových stránkách HIT HIT, kde na cestu od lidí vybírá peníze. Potřebuje 300 tisíc, v době psaní článku dosáhl na 234 316 korun. Jak sám říká, všechny peníze budou využity na cestu. „Mise okřídlený lev bude tvrdá práce se spoustou výzev a problémů, které budu muset řešit. Protože palivo i poplatky jsou velmi drahé, nestačí ani pomoc početných sponzorů a vybírám příspěvky na pokrytí těchto nákladů,“ uvádí letec v popisu kampaně a dodává, že pokud vybere peněz víc, přebytek půjde na podporu projektu Paměť národa.

Letec: Máme vysokou úroveň letectví

Začátek cesty je plánovaný na 25.7. z letiště Točná. Konec 8. září na letišti v Letňanech. Podle Kramaříka je začátek a konec schválně plánovaný v Česku, protože je to „místo obývané šikovnými a pracovitými lidmi“.

„Přestože jich je pouze 10 miliónů, dokážou vyrobit helikoptéru nebo stíhačku, a to do posledního šroubku. To umí jen pár národů na světě. A téměř v každém leteckém sportu máme alespoň jednoho mistra světa. Naše letecké společnosti jsou nejbezpečnější na světě. České letectví je něco jako klasická hudba: vizitka našeho důvtipu, talentu a pracovitosti,“ píše Kramařík o Češích.

Právě kvůli Čechům chce právník svou cestu podniknout. „Poletím pro všechny lidi, kteří se o její (České republiky, pozn. red.) věhlas zasloužili. Byly jich tisíce - od počátků ještě za Rakouska a první republiky přes válečné piloty ve druhé světové válce až po vynikající konstruktéry, piloty, mechaniky a manažery, kteří se zasloužili o vysokou úroveň průmyslu a vůbec veškerého letectví současného. Spojovala je - a stále spojuje - láska k létání a velmi často také láska k vlasti,“ vysvětluje.

Celou Kramaříkovu snahu můžete sledovat na jeho sociálních sítích. Slibuje, že průběžně bude přidávat fotky a videa z cesty.

Zobrazit celou diskusi