Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nález mrtvého miminka na Olomoucku: Policie už zná výsledky pitvy, po matce dál pátrají

Nález mrtvého miminka na Olomoucku: Policie už zná výsledky pitvy, po matce dál pátrají. (Ilustrační foto)
Nález mrtvého miminka na Olomoucku: Policie už zná výsledky pitvy, po matce dál pátrají. (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Helena Lacinová)
Autor: ČTK - 
23. července 2018
11:31

Olomoučtí policisté stále pátrají po matce mrtvého novorozence, který byl nalezen v první polovině července na poli v katastru Věrovan na Olomoucku. Kriminalisté už znají výsledky pitvy, která měla objasnit, zda dítě zemřelo násilnou, či přirozenou smrtí. Kvůli vyšetřování je však zatím nechtějí zveřejnit. Výzva policistů k pátrání po matce trvá.

Tělíčko novorozence našli policisté na poli 11. července. Leželo tam zřejmě již delší dobu. „Z taktických důvodů nebudeme k výsledkům nařízené pitvy sdělovat žádné bližší informace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Právní kvalifikace zatím podle ní stanovena nebyla.

Informaci o nálezu novorozence zveřejnili policisté o pět dní později. Na veřejnost se obrátili s tím, že hledají ženu, která byla ve vysokém stupni gravidity, porodila, a dítě nemá u sebe, uvedla policejní mluvčí. Obracejí se i na případné svědky, kteří si všimli podezřelých okolností blízko místa nálezu, jež by mohly s případem souviset. Policisty přitom zajímá období od 1. června. „Výzva je nadále platná. V současné době nemáme k dispozici žádné bližší informace, které bychom mohli sdělit veřejnosti,“ dodala mluvčí.

Případy nalezených mrtvých dětí jsou v Olomouckém kraji ojedinělé. V květnu roku 2013 našla policie v lese u Paseky na Olomoucku novorozená dvojčata. Podle výsledků pitvy se však narodila již mrtvá. Matka, kterou policisté našli vzápětí, tak za jejich smrt stíhána nebyla. Mrtvé novorozence našli tehdy policisté jen necelé dva týdny po nálezu mrtvého dítěte v Novém Malíně na Šumpersku. Novorozenec ležel v igelitové tašce v korytě potoka, který protéká obcí. Z vraždy dítěte kriminalisté pár dní po nálezu obvinili pětadvacetiletou ženu, matku dítěte. O rok později jí soud uložil 17 let vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání