Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

VIDEO: Milujete ryby? Tohle se může stát, když je neuvaříte!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: msj - 
23. července 2018
19:28

Žena z Kalifornie si chtěla pochutnat na svém lososu. Kousek této proslulé rybí pochoutky si koupila v supermarketu, a když přišla domů, nestačila se divit. Pod plastovým obalem se skrývalo něco, co opravdu nečekala. Je však nutné říct, že podle odborníků to není nic neobvyklého. 

Není radno zapomínat na to, že ryby s sebou nosí celou řadu parazitujících organismů. Pokud je neskladňujete správně nebo je neumíte dobře uvařit, můžete být jejich další hostitel.

Své o tom ví Felicia-Miracle Cipolla. Ta si koupila necelé kilo lososa. Když se s ním vrátila domů a vyklízela nákup, všimla si, že pod plastovým obalem něco je. O zbytek se postaral mobilní telefon, který celou událost natáčel.

 

V tomto případě se jednalo o hlístici. Několik poddruhů hlístice parazituje právě v rybách a živočiších.  

V případě, že se tento malý červík dostane do lidského těla, jedná se o škrkavku. Ta po vývojových cyklech měří asi 15-20 centimetrů. Má ji v sobě přibližně 1,4 miliardy lidí. I když není sama o sobě nějak škodlivá, může způsobit fatální komplikace v našem organismu.

Mluvíme zejména o protrhnutí nebo ucpání střev a dýchacích cest. To je způsobeno cestováním larvy. Tyto záležitosti jsou doprovázeny velkými bolestmi břicha. Odstranění škrkavky si většinou říká o zkušenou ruku chirurga. 

Samozřejmě se těmto problémům dá předejít. Odborníci se shodují, že mořské pochoutky byste měli vystavit minimální teplotě 63°C po dobu patnácti sekund. Pokud máte chuť na syrové rybí maso, vyberte si prodejce, jehož ryba byla minimálně 15 hodin zamražena. Těmito způsoby se zbavíte všech možných parazitů.

Pokuď si zrovna říkáte, že jste v pohodě, že vaše ryba žádné parazity nemá, tak se mýlíte. Podle odborníků jsou paraziti běžnou záležitostí. Četnost jejich výskytu v rybách se může rovnat výskytu hmyzu v ovoci a zelenině.

Je tedy dobré si rybu pořádně zkontrolovat před tím, než ji začnete jíst nebo i vařit.

Zobrazit celou diskusi