Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodina Berousků zuří: Podezřelí jsme teď všichni, "tygří kat" byl jen Ludvík!

Autor: Kristýna Beránková - 
23. července 2018
05:00

Když se řekne „Berousek“, každý hned ví, že jde o známý cirkusácký rod. Kvůli kauze „tygřího kata“ Ludvíka Berouska čelí vzteku veřejnosti všichni nositelé slavného jména. Ti se ale brání, že s jatky vzácných zvířat nemají nic společného.

Zakladatelem rodu Berousků byl Ignác Berousek, který získal v roce 1918 koncesi pro provozování cirkusu. Ignác měl šest dětí a všechny zůstaly v branži. Aktuálně provozuje rodina několik na sobě nezávislých cirkusů. A na všechny teď dopadá hněv veřejnosti.

Nejznámějším je Národní cirkus originál Berousek. „Lidé na nás útočí, píšou maily, to si nikdo neumí představit. Přitom v našem cirkuse nikdy tygři nebyli,“ říká Jiří Berousek st. Velké kočkovité šelmy prý při představeních nepoužívali záměrně, protože pravidla pro chov jsou velmi přísná.

Cirkusová dynastie Cirkusová dynastie | Archiv Blesku

„Když lidé říkají, že u nás tygry viděli, pletou si nás s jinými cirkusy. Ty někdy používají jméno Berousek, i když ochrannou známku vlastníme my,“ vysvětluje Jiří Berousek st. Naráží tím zejména na cirkus Sultán, který provozuje jeho synovec Erik Berousek. V roce 2009 se obě větve rodu dokonce soudily. Podle výsledku soudu nesmí cirkus Sultán užívat slovo Berousek v názvu, na plakátech ale může být „Erik Berousek uvádí“.

Ani cirkus Sultán, ani další cirkusy rodiny však celní správa s tygřími jatky nijak nespojuje. „Ludvík Berousek žádný cirkus nemá. Měl pouze ten zvěřinec,“ popisuje Jiří Berousek st.

Co se stalo

Policie, celníci a inspektoři životního prostředí zasahovali v zooparku Ludvíka Berouska v Bašti u Prahy minulé pondělí. Zajistili trojici mužů, která je podezřelá z masakrování tygrů pro boháče a výroby produktů tradiční čínské medicíny. Ve vazbě skončili s obviněním z neoprávněného nakládání s chráněnými živočichy organizátor obchodu s tygry Vietnamec (56), preparátor zvířat Michal Hrozínek (35) a chovatel Ludvík Berousek (67). Soud na ně uvalil vazbu. Hrozí jim až pět let vězení.

video: Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž

Video  Tajná nahrávka z Berouskova zooparku smrti: Před měsícem jsem prodal šest tygrů, říká záhadný muž  - Four Paws
Video se připravuje ...

pjotri ( 31. července 2018 01:20 )

Cirkusy jsou naprosty prezitek z dob, kdy nic nebylo, zadna TV, kino atd. Jednou za rok prijel cirkus a tam mohli lidi videt slona, tygra, lva, opici. Jenze dnes je situace totalne jina, vsichni ta zvirata zname a cirkusy uz davno nejsou potreba. Jak by se nam libily gladiatorske zapasy? To je uplne stejnej prezitek. Zrusit!!! Variete se zonglery a akrobaty bohate staci na ukazovani cirkusackyho umeni. Vic netreba.

oshona ( 23. července 2018 21:51 )

Přesně

oshona ( 23. července 2018 21:47 )

Berouskovi a ostatní povl at si stoupnou do šapito, já je příjdu zmlátit bičíkem,, to bude teprv cirkus

oshona ( 23. července 2018 21:42 )

Špíny cirkusácký, ještě se litujte! Celý život jen zneužíváte, využíváte a týráte zvířata a když jsou starý a nemocný, tak je ještě necháte zpracovat a sežrat rákosníkům. Vás bych hodila do kafilérky, jste ten nejhnusější odpad společnosti

janejaneja ( 23. července 2018 16:03 )

HNUS !! Cirkusy zrušit- je to týrání zvířat !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání