Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rudé trenky v Londýně, galerie vzkazuje: „Tyhle žádný politik nespálí“

Autor: jer, ČTK - 
21. července 2018
11:58

Galerie v centru Londýna vyvěsila před svými okny obří rudé trenýrky. Autorství galerie přisuzuje skupině Ztohoven, reprezentují podle nich politický populismus. Umělci se „opřeli“ i do prezidenta Miloše Zemana. 

Red Gallery si „Trenky“ vybrala jako svojí poslední instalaci předtím, než po 8 letech ukončí činnost. To se stane 31. července.

„Trenky pražské guerilové skupiny Ztohoven reprezentují politický populismus v post-demokratické éře. Reprezentují ale také fundamentální pochybnosti o roli hlavy státu v současném politickém systému,“ popisuje galerie instalaci.

Galerie také kritizuje přímo prezidenta Miloše Zemana. Používá prý podobnou populistickou rétoriku jako Donald Trump nebo Nigel Farage a je známý svojí nákloností k Rusku a Číně.

Podobné červené trenýrky spálil Zeman letos v červnu. Údajně se jednalo o reakci na divadelní hru „Naše násilí, vaše násilí“ - kontroverzní hru, v níž budí široké diskuse momenty jako znásilnění muslimky Ježíšem, či vytažení české národní vlajky z vaginy jedné z hereček. „Tyhle rudé trenýrky žádný politik nespálí,“ uvedla londýnská galerie k nové instalaci.

Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Původní rudé trenýrky vyvěsili tři členové skupiny Ztohoven před třemi lety na Pražském hradě místo prezidentské standarty. Filip Crhák, jeden z trojice aktivistů, v roce 2017 zemřel po nehodě na motocyklu.

Všichni tři členové skupiny Ztohoven dostali ještě před Crhákovou smrtí za trenýrky na střeše Pražského hradu šest měsíců podmíněně odložených na zkušební dobu jednoho roku. Aktivisté také museli uhradit škodu.

Actimel ( 21. července 2018 14:30 )

Souhlasím s vámi, ale za daleko mírnější výrazy se tady blokuje jednou pro vždy......1000 + za tento odvážný příspěvek

hejhej ( 21. července 2018 14:25 )

Londýnská galerie je trapná, ale když jí to nevadí...... Ti debilní ztohoven především ukradli standartu ČR. Je to banda duševních ubožáků, kteří se chtěli zviditelnit krádeží !!!!!! Kdo těm idiotům fandí, je stejný idiot. Nemusím mít v lásce pana Zemana, ale slušný člověk respektuje výsledky voleb. Všechno zlo pramení z USA a EU, protože pan prezident se nedá ovládat diktátorskýma zrůdama, je především vlastenec.

fotrpjotr ( 21. července 2018 13:20 )

Měli je potisknout svými hlavami ve tvaru lejna,aspoň by by každý viděl,kdo jsou zač.

taha ( 21. července 2018 12:55 )

 Zase se ukázalo že lidská blbosti nezná meze ani hranice,jsou to ubozí mamlasové a žádní umělci,vypraskal bych je,

santikxauz ( 21. července 2018 12:40 )

Už je 99lejn,jednoho pán bůh potrestal.

Zobrazit celou diskusi