Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok v Německu: Muž pobodal v autobuse devět cestujících, o teror prý nejde

Autor: všm, ČTK - 
20. července 2018
18:51

V linkovém autobuse v severoněmeckém přístavním městě Lübecku dnes útočník zranil devět lidí. Němcká média půvoně hovořila o tom, že zraněných bylo 14. Prohlásil to ministr vnitra Šlesvicka-Holštýnska Hans-Joachim Grote s tím, že incident nepovažuje za terorismus. Mluvčí regionální prokuratury Ulla Hingstová uvedla, že útočníkem byl 34letý německý občan narozený v zahraničí, který dlouhodobě žije v Německu. Portál Lübecker Nachrichten s odvoláním na své zdroje uvedl, že násilník je původem z Íránu.


"Důkazy o politické radikalizaci jakékoli formy nemáme," řekla Hingstová. Původně ale tvrdila, že zatím není možné vyloučit žádný motiv, tedy ani terorismus. Podle Groteho ale o terorismus nešlo. Dodal také, že útočník nevykřikoval žádná hesla.

Útočníka podle prokuratury přemohli cestující, podle původních informací se pokusil uprchnout. V autobuse zanechal batoh, ze kterého vycházel kouř. Na místo proto policie povolala pyrotechnickou jednotku.

Útočník byl chvíli po incidentu zadržen policií. Podle svědků během jízdy v plně obsazeném autobuse najednou vytáhl zbraň a zaútočil na cestující. K dalším pasažérům se nestihl dostat díky pohotovosti řidiče, který okamžitě otevřel dveře, a lidé tak mohli v panice utéct. První neoficiální zprávy hovořily i o mrtvých, pole policie ale nikdo nezemřel.

Policie místo činu uzavřela. Kvůli podezřelému batohu byla povolána také pyrotechnická jednotka. Úřady také zřídily zvláštní telefonní linku, určenou především pro příbuzné obětí. 

Prověřujeme okolnosti a brzy zveřejníme informace," uvedla na Twitteru policie.

Útočník podle svědků během jízdy v plně obsazeném autobuse najednou vytáhl zbraň a zaútočil na cestující. Řidič, který byl rovněž napaden, okamžitě zastavil. Svědkem události byla policejní hlídka, která byla nedaleko.

Incident viděl také jistý 87letý Lothar, který v místě činu bydlí. "Cestující vyskakovali z autobusu a křičeli. Bylo to děsivé. Poté odvezli zraněné. Útočník měl kuchyňský nůž," řekl Lothar.

Svědkyně, která byla v autobuse, útok popsala jako řež. "Jedna z obětí zrovna nabídla místo starší paní, útočník ho tak bodl do hrudi," citoval Lübecker Nachrichten výpověď ženy.

gabreta ( 21. července 2018 11:42 )

"Ministr vnitra Šlesvicka-Holštýnska incident nepovažuje za terorismus". Od začátku přeci bylo jasný, že šlo o vystresovaného doktora z dlouhé a nejisté cesty!! A vy tady hned šíříte teorie o teroru!

dietr ( 21. července 2018 11:26 )

Němci pořád nechcou pochopit pravidla, ženské nastupují před chlapama, chodí nezahalené a ještě mají tu drzost se smát na veřejnosti...

marlen52 ( 20. července 2018 20:08 )

netlučte s náma o zem prý nebyl to teroristický utok a co to teda bylo

naidka ( 20. července 2018 19:45 )

Kdepak teror 34letý německý občan narozený v zahraničí chtěl jenom sedět u okna.

anka ( 20. července 2018 19:28 )

asi tak

Zobrazit celou diskusi